10 avalanșe într-o singură zi în munții Făgăraș: Avertismentul meteorologilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Meteorologii sibieni avertizează că este risc însemnat de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine, în munţii Făgăraş. Astăzi au avut loc nu mai puțin de 10 avalanșe în județul Argeș. Una dintre ele a surprins doi turiști, salvați de de ISU și Salvamont.

În următoarele 24 de ore sunt posibile avalanşe medii şi mari pe pantele înclinate de pe munte.

„Insolaţia şi temperaturile ridicate vor determina umezirea suplimentară a stratului la suprafaţă, astfel încât vor fi condiţii ca în mod spontan să se producă curgeri de suprafaţă şi avalanşe de topire. (…) Chiar şi în condiţii de supraîncărcări slabe cu turişti sau schiori, structura de tip placă din partea superioară se poate rupe, putând genera astfel avalanşe de dimensiuni medii sau chiar mari pe pantele înclinate”, se arată într-o informare a Centrului Meteorologic Regional Transilvania-Sud, citat de Agerpres.

Sâmbătă, în munţii Făgăraş, în judeţul Argeş, au avut loc zece avalanşe, potrivit Şefului Salvamont Sibiu, Adrian David. Salvamontiştii au fost chemaţi de două grupuri de turişti, unul de 15 persoane şi altul de şapte, pentru a-i evacua din zona cu avalanşe. Din primul grup, doi turişti au fost prinşi sub avalanşă, dar au fost salvaţi la timp. Al doilea grup a cerut ajutorul salvamontiştilor, turiştii fiind speriaţi de avalanşele de pe munte, din judeţul Argeş.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...