Femeile care, fiind însărcinate, au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical, pot semna o declarație comună

8E0DHVSNK8
Foto: Freestocks.org

Câteva activiste au lansat astăzi o declarație comună și invită femeile, care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical în sfera prenatală, să o semneze, ca astfel să alerteze autoritățile. Inițiativa vine după ce o tânără a povestit cum a născut singură în toaleta Institutului Mamei și a Copilului, la un termen de 21 de săptămâni. Potrivit tinerei, aceasta a fost desconsiderată de medicii instituției.

Anastasia Cucuruz, una dintre inițiatoare a scris pe pagina sa de Facebook următoarea postare, atașând și declarația:

„Dacă fiind însărcinată sau în timpul nașterii ai fost umilită cumva, desconsiderată, „uitată” de medici, ți s-a cerut mită, medicii au acționat neprofesionist, ai primit diagnostic greșit etc – SEMNEAZĂ ACEASTĂ PETIȚIE. E o semnătură simbolică, ceea ce înseamnă că doar mă anunți că susții și eu (Anastasia Cucuruz) îți pun numele în lista semnatarelor.
2. Dacă nu ai avut de suferit direct, dar știi despre un asemenea caz, spune-i acelei persoane despre petiție. Termenul limită pentru a te alătura inițiativei e Marți, 9 ianuarie, ora Moldovei 23:00!
3. Dacă nu știi pe nimeni care ar fi avut de suferit, măcar dă mai departe această postare să se știe că ne pasă.
4. Dacă ai orice alte întrebări, doar scrie-mi un mesaj/comentariu.

Activista a spus că petiția va fi depusă la Guvern, iar inițiativa vine după ce mai multe femei i-au povestit situațiile inacceptabile prin care au trecut. „Acestea nu sunt „cazuri”, sunt mame a căror viață e împărțită în „înainte” și „după”. E anormal! În țări civilizate, violența obstetriciană e recunoscută ca și violența împotriva femeilor și se pedepsește dur”, a mai scris tânăra.

1 2 3

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente