America de Nord: Rechini îngheţaţi, elani îngropaţi în zăpadă, cascada Niagara îngheţată

Valul de frig care se abate în această perioadă asupra nordului continentului nord-american afectează şi fauna sălbatică, inclusiv rechinii, mai multe exemplare fiind găsite moarte şi efectiv congelate. Dacă zăpada căzută în Florida pentru prima dată după aproape 30 de ani i-a încântat pe americani, consecinţele temperaturilor glaciare înregistrate în alte părţi din Statele Unite şi Canada ne şterg zâmbetul de pe buze, relatează vineri L’Express citat de Agerpres.

Rechini morţi de frig şi …”congelaţi” natural

Trei rechini au fost găsiţi morţi şi îngheţaţi săptămâna trecută pe plajele din peninsula Cape Cod, statul Massachusetts. Cele trei animale se aflau în zăpadă când au fost găsite.

După cum a relatat Quartz, rechinii ”ar fi murit din cauza unui atac de cord cauzat de şocul termic”, probabil, după ce au fost paralizaţi de frig, potrivit organizaţiei de conservare a rechinilor albi din Oceanul Atlantic (Atlantic White Shark Conservancy).

Pe pagina sa de Facebook, asociaţia cere populaţiei să rămână vigilentă şi să semnaleze orice lucru ciudat pe plajele din peninsula Cape Cod.

Un elan acoperit de un strat de zăpadă cu grosimea de 1,8 metri, salvat de un grup de canadieni

Un elan care a rămas blocat în zăpadă, acoperit de un strat de omăt cu grosimea de 1,8 metri, a fost salvat pe insula Terranova de un grup de canadieni.

Pe 30 decembrie, în perioada în care un val de frig s-a abătut asupra Americii de Nord, opt canadieni au decis să facă o plimbare cu snowmobilul pe insula Terranova, în apropiere de localitatea Saint-Pierre-et-Miquelon.

În timpul plimbării, ei au văzut capul unui elan ieşind din zăpadă. Restul corpului acestuia era acoperit în totalitate de un strat gros de zăpadă. Potrivit unor imagini realizate cu camerele foto ale celor opt canadieni, elanul era incapabil să se mişte.

Cascada Niagara îngheţată

Un pic mai departe spre nord, în Canada, faimoasele cascade din Niagara au îngheţat parţial săptămâna trecută. Spectacolul, care a atras mulţi vizitatori, prezintă o catedrală de gheaţă, dar nu a împiedicat curgerea apei, aşa cum sa întâmplat în 1848.

Potrivit Quartz, temperatura din Canada a coborât la un nivel mai mic decât cel de pe Marte (în timpul zilei), cu vârfuri de -42 ° C în Saskatoon, faţă de -28 ° C pe Planeta Roşie, la 27 decembrie. ”Este atât de frig încât polii electrici s-au defectat în provincia canadiană Noua Scoţie, geamurile se sparg spontan, patinoarele au fost închise şi faimoasa scufundare a urşilor polari din Toronto a fost amânată pentru prima dată în 13 ani”, scrie presa americană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.