Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Georgia renunță la achizițiile de…

Georgia renunță la achizițiile de gaze rusești până la sfârșitul anului 2018

Material din Кавказский узел

În 2018 Georgia va spori livrările de gaze naturale din Azerbaidjan până la 2.679 de miliarde de metri cubi, iar gazul rusesc nu va fi achiziționat.

Conform relatărilor de pe Кавказский узел, în ianuarie 2017 Georgia a acceptat propunerea Gazpromului de a taxa tranzitarea gazelor rusești în Armenia, iar în luna aprilie a renunțat la achizițiile de gaze rusești până la sfârșitul anului 2017. În același timp, Georgia a încheiat cu Azerbaidjanul un contract de furnizare a gazelor. Cumpărarea gazelor din Azerbaidjan este mai ieftină și se încadrează în reinvestirea stabilă în economia Georgiei, au declarat experții în domeniu pentru Кавказский узел.

Georgia, care achiziționa până în martie 2017 o sută de milioane de metri cubi de gaze naturale din Rusia, în 2018 nu planifică să achiziționeze gaze rusești, transmite Georgiainform cu referire la o declarație a ministrului georgian al economiei, Dmitri Kumsishvili.

Conform unui bilanț privind gazele naturale pentru 2018, aprobat de guvernul georgian, aproape tot volumul de gaze naturale (99,65%) se livrează din Azerbaidjan. Georgia planifică să primească 1,866 miliarde de metri cubi de gaze de la Socar și 813 milioane de metri cubi din zăcământul Șahdeniz. Restul de 0,35% sau 9,41 de milioane de metri cubi de gaze va constitui producția proprie a gazelor.

În 2018 Georgia intenționează să sporească cu 12,2% volumul livrărilor de gaze din Azerbaidjan, comparativ cu anul 2017, notează Прайм.

Acordul cu Gazpromul privind taxarea tranzitului de gaze în Armenia a provocat în Georgia acțiuni de protest. În octombrie 2015 la Tbilisi a avut loc acțiunea „Nu Gazpromului!”. În ianuarie 2016 aproximativ 1000 de oameni au organizat acțiuni similare la Tbilisi, Kutaisi, Zugdidi și Lancihuti.

Sursa: Кавказский Узел
Foto: Fotolia/Aquir