Şeful diplomaţiei iraniene a denunţat „o nouă gafă” a lui Trump

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful diplomaţiei iraniene a denunţat sâmbătă drept „o nouă gafă” decizia Administraţiei preşedintelui american Donald Trump de a aduce problema recentelor proteste din Iran în faţa Consiliului de Securitate al ONU, informează AFP.

„Consiliul de Securitate a respins tentativa flagrantă a SUA de a-l deturna de la mandatul lui”, a notat Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

„Majoritatea din Consiliu a subliniat necesitatea de a aplica în mod complet acordul nuclear (încheiat între Iran şi marile puteri în 2015) şi de a se abţine de la orice ingerinţă în probleme interne ale altor ţări. O altă gafă de politică externă a Administraţiei Trump”, a adăugat el.

SUA au pledat pentru organizarea, vineri, a unei reuniuni a Consiliului de Securitate cu privire la protestele care au avut loc în oraşe iraniene în timpul ultimei săptămâni şi care s-au soldat cu 21 de morţi.

Însă această reuniune controversată a constituit ocazia pentru profunde divizări între Moscova şi Washington şi a provocat disensiuni între cei 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a avertizat vineri Iranul că lumea urmăreşte cu atenţie reacţia autorităţilor de la Teheran la manifestaţiile antiguvernamentale. „Regimul iranian calcă în picioare drepturile poporului”, care cere încetarea susţinerii terorismului, a susţinut ea.

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a insistat că este dreptul Iranului să îşi rezolve propriile probleme şi a acuzat SUA că „irosesc energia” Consiliului de Securitate. El a vorbit despre „pretexte fanteziste” pentru convocarea reuniunii şi despre „un amestec în treburile interne” ale Iranului.

Rusia a fost susţinută în Consiliul de Securitate de ţări precum Bolivia, Etiopia sau Guineea. „Situaţia iraniană nu ameninţă stabilitatea regională”, a declarat şi ambasadorul-adjunct al Chinei la ONU, Wu Haiteo.

Dintre alţi membri permanenţi, Marea Britanie a considerat perfect legitimă o reuniune a Consiliului de Securitate asupra Iranului, însă Franţa s-a arătat mult mai prudentă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...