Datoria publică a Germaniei scade cu 78 de euro pe secundă: „Ceasul” îşi schimbă sensul pentru prima dată în ultimii 20 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Campania Berlinului pentru disciplină fiscală a atins un punct de referinţă săptămâna aceasta: pentru prima dată după 20 de ani, controversatul „ceas al datoriei” din Germania, şi-a schimbat sensul, potrivit Financial Times.

Ceasul a fost reprogramat în data de 1 ianuarie pentru a ţine cont şi de noile planuri bugetare la nivel federal şi la nivel de stat. În acest moment, ceasul datoriei indică o scădere de 78 de euro pe secundă, şi indică pentru prima dată o scădere a datoriei publice.

În 2009, după criza economică, ceasul indica o creştere de peste 4.400 de euro pe secundă.

Schuldenuhr, aşa cum este denumit în limba germană, este întreţinut de Federaţia Germană a Plătitorilor de Taxe, şi este plasat în exteriorul sediului central al Federaţiei, în Berlin.

Până acum, cifrele roşii afişate de ceas, au servit drept un reminder precaut al poziţiei fiscale în continuă deteriorare a statului german. Din iunie 1995, când ceasul a fost poziţionat în exteriorul sediului Federaţiei pentru prima dată, datoria publică per capita a crescut de la 12.830 euro, la nivelul actual de 23.827 euro.

Cu toate acestea, recent, a putut fi observată o îmbunătăţire constantă a finanţelor publice din Germania, guvernul Angelei Merkel gestionând un buget echilibrat în fiecare an din 2014 până în prezent.

Creşterea economică înregistrată de Germania ar putea rezulta într-un surplus bugetar de aproximativ 30 de miliarde de euro în următorii patru ani, ceea ce generează dezbateri cu privire la modul în care vor fi folosiţi aceşti bani. Principalele variante sunt investiţiile publice sau tăierile de taxe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...