Cu Dodon suspendat a treia oară din funcție, Legea anti-propagandă va fi promulgată de Candu sau Filip

dodon-1-1140×641

Legea anti-propagandă, pe care Igor Dodon a refuzat repetat să o promulge, va fi promulgată de către președintele Parlamentului sau prim-ministru. Decizia îi aparține Curții Constituționale (CC), care a decis suspendarea lui Dodon din funcția de șef al statului pentru această acțiune, constatând circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Curtea a statuat că Igor Dodon era obligat să promulge legea, chiar dacă avea dubii în privința constituționalității acesteia. De asemenea, CC a decis că președintele a încălcat Constituția și jurământul depus la accederea în funcție, scrie AGORA.

CC a fost sesizată de către deputatul Sergiu Sîrbu, care a solicitat:

#. constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al R. Moldova pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul promulgării legii nr. 257 cu privire la completarea Codului audiovizualului al R. Moldova;

#. constatarea instituirii interimatului funcției președintelui R. Moldova pentru promulgarea legii.

Autorul susține că pentru „depășirea blocajului instituțional cauzat de președintele RM prin încălcarea Constituției se impune instituirea interimatului funcției de președinte”.

Atât reprezentantul Parlamentului, cât și reprezentantul Președinției, Maxim Lebedinschi, nu s-au prezentat la ședința Curții.

Suspendat pentru a treia oară

Este pentru a treia oară când Igor Dodon este suspendat din funcția de președinte. Prima oară s-a întâmplat la 20 octombrie 2017, când a refuzat pentru a doua oară să semneze decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. 2 ianuarie 2018 a fost ziua în care șeful statului a fost suspendat pentru a doua oară, după ce a refuzat repetat semnarea decretului de numire în funcție a candidaturilor la funcțiile de miniștri.

Ce prevede Legea anti-propagandă

Proiectul de lege care, potrivit democraților, va contracara propaganda rusă în audiovizualul din Republica Moldova, a fost votat în două lecturi în Parlament (nu au votat socialiștii și comuniștii).

Documentul prevede modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Modificările prevăd că toate programele informative, analitice, militare și politice din statele care nu au aderat la Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră nu vor putea fi retransmise în Republica Moldova. Federația Rusă nu este parte a Convenției.

Și Dodon a sesizat CC privind legea anti-propagandă

Joi, președintele a anunțat că sesizează Înalta Curte în privința examinării constituționalității prevederilor acestei legi. Potrivit lui, inițiativa „atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a. Totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”.

Anterior, Dodon declarase că mai multe regiuni ale Republicii Moldova sunt împotriva acestei inițiative.

„Legea va intra în vigoare”

Acum o săptămână, Andrian Candu a dat asigurări că legea va intra în vigoare. Într-un interviu acordat Publika TV, președintele Parlamentului spunea că „președintele e obligat să promulge legea a doua oară. Dacă nu o va face, vom apela din nou la Curtea Constituțională și va veni cu o soluție”.

Decizia Curţii Constituţionale este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente