(VIDEO) CC a obosit să rezolve „jocurile”dintre Dodon și guvernare: Panțîru cere urgentarea proiectului care prevede pedepse penale pentru președinte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Magistrații Curții Constituționale examinează astăzi solicitarea Partidului Democrat de a-l suspenda, din nou, temporar din funcție pe șeful statului. Se pare însă că aceștia s-au săturat să rezolve „aceste jocuri”, întrucât președintele Curții, Tudor Panțîru, a cerut explicații deputatului democrat, Sergiu Sîrbu, cu privire la decizia Curții din 18 octombrie 2017 în care se spune că Procuratura Generală va trebui să intenteze dosar penal în cazul în care președintele sau o altă autoritate a statului va refuza să execute vreo hotărâre a CC. Astfel, Panțîru s-a arătat nedumerit de faptul că, până în prezent Parlamentul nu a reușit să examineze solicitarea Curții în acest sens.

După ce deputatul democrat, Sergiu Sîrbu, a prezentat sesizarea în care cere Curții să analizeze circumstanțele în care Dodon ar putea fi suspendat temporar din funcție, astfel încât legea să fie aprobată de un președinte interimar, Panțîru a cerut explicații vizavi de solicitarea făcută de magistrați, prin care se cere examinarea de către Parlament a circumstanțelor în care șeful statului poate fi tras la răspundere penală.

Citește și: Dodon riscă dosar penal, dacă va refuza să execute vreo hotărâre a Curții Constituționale

„Noi am trimis o solicitare Parlamentului, prin care să se examineze cazurile în care șeful statului poate fi tras la răspundere penală. Acest ping-pong devine ridicol”, a punctat președintele CC.

În replică, Sîrbu a declarat că atragerea la răspundere penală a șefului statului ține de situații excepționale, însă în Parlament a fost înregistrat un proiect de modificare a Codului Penal astfel încât demnitarul să poată fi tras la răspundere pentru nerespectarea hotărârilor Curții Constituționale. Proiectul se află în comisiile parlamentare spre examinare.

Citește și: Dodon riscă să fie suspendat din nou din funcție pentru „cinci minute”; PD se adresează CC

„Sunt situații excepționale, sunt blocaje nedorite. În Parlament este un proiect de lege ce ține de modificarea Codului Penal. Proiectul se află în comisiile parlamentare, urmează să ăl examinăm foarte atent. Consider că Parlamentul trebuie să analizeze strict acest proiect. Există lacune la mai multe capitole”, a declarat Sîrbu.

Președintele CC și-a exprimat însă nedumerirea de ce proiectul nu a fost examinat până în prezent. „Nu văd ce expertiză e necesară. Care este problema? Astfel de răspundere există în toată Europa, dar la noi nu și permite aceste jocuri”, a conchis Panțîru.

La moment, magistrații deliberează vizavi de solicitarea democraților de a-l suspenda din nou pe șeful statului, după ce a refuzat să aprobe legea anti-propagandă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...