Matei Dobrovie: Opoziția extraparlamentară din Republica Moldova este singura cu adevărat proeuropeană. România trebuie să susțină PPDA și PAS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Opoziția extraparlamentară din Republica Moldova este singura cu adevărat proeuropeană și de aceea România ar trebui să susțină partidele acestea – Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidul Platformei Demnitate și Adevăr al lui Andrei Năstase, spune vicepreședintele comisiei din Camera Deputaților pentru românii din afara granițelor, Matei Adrian Dobrovie, care este de părere că aceste partide pot să aducă o schimbare în Republica Moldova, dar au nevoie de foarte multă susținere.

În opinia oficialului român, aceste partide nu dețin mecanismele de putere ale actualelor partide care, iată, în sondaje sunt total decredibilizate și nu mai au încrederea cetățenilor, dar pentru a-și consolida șansele în perspectiva alegerilor din 2018 este nevoie ca România să susțină aceste partide cu adevărat proeuropene.

„Opoziția extraparlamentară din Republica Moldova de care mă întrebați este, în opinia mea, singura cu adevărat proeuropeană și de aceea România ar trebui să susțină partidele acestea – Partidul Acțiune și Solidaritate al Maiei Sandu și Partidul Platformei Demnitate și Adevăr al lui Andrei Năstase. (…) Și aș spune proeuropene prin perspectiva că sunt antioligarhice în sensul că prea multă vreme Republica Moldova și România au cultivat acest clivaj între proruși și proeuropeni, or adevăratul clivaj este pro-oligarhici și anti-oligarhici, iar forțele acestea antioligarhice, din păcate, nu sunt susținute de București, care preferă să meargă pe această abordare a stabilității cu orice preț și să susțină în continuare regimul actual care, iată, nu numai că s-a delegitimat total și că aceste partide care-l compun au un scor sub pragul electoral”, spune Dobrovie.

Acesta atrage atenția că, în cazul în care moldovenii vor percepe că România susține Guvernul de la Chișinău și guvernarea care-i țin în corupție și în sărăcie, ne putem trezim în 2018 la sfârșitul anului că forțele prorusești câștigă în alegeri democratice.

„Există acest pericol ca cetățenii percepând că România susține un Guvern și o guvernare care-i țin în corupție și în sărăcie să nu ne trezim în 2018 la sfârșitul anului că acele forțe prorusești câștigă pur și simplu în alegeri democratice, folosindu-se tocmai de acești așa-ziși proeuropeni, falși proeuropeni, care n-au guvernat bine țara”, mai spune deputatul într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia oficialului, la Chișinău este o guvernare care se autointitulează proeuropeană, însă de pe altă parte, vedem că viața oamenilor nu se îmbunătățește.

„Da, este greu de explicat oamenilor acest lucru, dar de fapt aici este și problema, pentru că pe de o parte, avem la Chișinău o guvernare care se autointitulează proeuropeană, de pe altă parte, vedem că viața oamenilor nu se îmbunătățește, că tot mai mulși cetățeni ai Republicii Moldova pleacă. Și ca urmare, oamenii normal că-și pun întrebarea firească: de ce acea prosperitate, care vine odată cu parcursul european, odată cu apropierea de Uniunea Europeană, nu se regăsește în viața noastră? E o întrebare legitimă. Și aici vine ceea ce am spus în multe rânduri, și anume, rolul României și al Uniunii Europene în relația cu Chișinăul și în relația cu cetățenii Republicii Moldova. Ce vreau să subliniez aici, este că România ca și Uniunea Europeană ar trebui să susțină mult mai direct cetățenii Republicii Moldova, fără să treacă prin intermedierea Guvernului de la Chișinău, pentru că foarte mulți bani au venit ca asistență în Republica Moldova și e foarte bine că au venit, dar cetățenii din Republica Moldova le-au perceput foarte puțin rezultatele în viața lor”, mai spune Matei Adrian Dobrovie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...