Pământul se va confrunta cu o nouă epocă de gheață în următorii 10 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pământul ar putea scăpa de încălzirea globală după ce se va confrunta cu o nouă epocă de gheață în următorii 10 ani, anunță oamenii de știință. Un astfel de fenomen s-a mai produs și la sfârșitul secolului XVII, scrie Metro.co.uk.

Planeta Pământ ar putea fi martora unei mini epoci de gheață în 2030, iar temperaturile vor fi suficient de scăzute pentru a ajuta omenirea să treacă peste efectelor sumbre ale încălzirii globale.

Oamenii de știință au susținut că modificările activității soare ar putea determina în curând temperaturile să scadă în întreaga lume între 2020 și 2050. Valentina Zharkova, profesor de matematică la Universitatea Northumbria, tocmai a publicat o lucrare care conține „prima previziune gravă privind o reducere a activității solare care ar putea afecta viețile umane”.

„Sper că încălzirea globală va fi neutralizată de acest efect, oferind omenirii și Pământului alți 30 de ani pentru a rezolva problema poluării”, a spus ea.

Profesorul Zharkova consideră că soarele trece prin cicluri care periodic determină o scădere a nivelului de căldură pe care îl produce. Se crede că acest fenomen a provocat Mica Epocă de Gheață între 1645 și 1700, ceea ce a făcut ca Tamisa să înghețe complet de mai multe ori. În această perioadă rece a istoriei, astronomii au observat că pe suprafața solară au apărut semne solare mult mai reduse – un fenomen descris ca fiind minimul Maunder. Zharkova consideră că activitatea petelor solare va încetini din nou, provocând o nouă epocă de gheață.

Cu toate acestea, nu toți oamenii de știință sunt de acord cu afirmațiile ei. Michael Brown, profesor asociat de astronomie la Universitatea Monash din Australia, a spus că minimul Maunder ar fi putut fi cauzat de alți factori, inclusiv erupțiile vulcanilor. Din păcate, el nu crede că o epocă de gheață este suficientă pentru a ne salva de schimbările climatice provocate de om.

„Există 40% mai mult dioxid de carbon din gazele de seră din aer acum decât în secolul al XVII-lea, iar înregistrările globale de temperatură sunt istorice”, susține el. „Un nou minim al Maunder ar încetini schimbările climatice, dar nu este suficient să le oprim”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...