Fiți prudenți la serviciile de taxi în perioada sărbătorilor! Iată ce recomandă Agenția pentru Protecția Consumatorilor

taxi11

În perioada sărbătorilor se majorează fluxul de călători ai serviciilor taxi. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) vă recomandă să fiți precauți asupra calității prestării serviciilor de taxi.

Pentru a evita majorarea neargumentată și ilegală a prețului pentru serviciile de taxi trebuie să cunoașteți următoarele:

# autoturismele utilizate ca taxiuri trebuie să aibă înscrieri vizibile de la distanţă privind taxele aplicate pentru serviciile prestate, iar dotarea exterioară a taxiului constă într-o lampă taxi, de culoare galbenă, cu înscrisul „TAXI” pe faţă şi spate și denumirea companiei de taxi;

# achitarea pentru transportul în regim de taxi este efectuată în baza tarifelor pe kilometru şi pe oră, zi/noapte;

# în baza tarifului de pornire aplicate pe portierele din faţă. Acestea trebuie să fie vizibile de la o distanţă de 5 metri;

# achitarea pentru călătorie se realizează în baza indicațiilor aparatului de taxat (taximetru) care este un mijloc de măsurare dotat cu maşină de casă şi de control cu memorie fiscală, cu funcţii suplimentare de măsurare a timpului şi a distanţei parcurse. Taximetrul permite calcularea automată pe baza tarifelor stabilite, cât și a sumei datorate de client (pasager), afişându-se suma de plată şi emitere, la finele cursei – bonul de casă.

Dacă consumatorii nu pot prezenta un bon de casă sau un alt act ce confirmă prestarea serviciilor de taxi, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței este în imposibilitate de a examina și satisface revendicările consumatorilor.

În situațiile când consumatorii depistează abuzuri din partea șoferilor de taxi, inclusiv prin refuzul emiterii bonului de casă sau comportament neadecvat, în cazuri de urgență, sunt sfătuiți să apeleze la inspectorii de patrulare sau prin intermediul liniei telefonice de urgență 902 cu indicarea informațiilor necesare: numele și prenumele conducătorului auto, denumirea agentului transportator, care trebuie afișat în interior la loc vizibil și altor informații relevante.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente