Cum a ajuns un port sărac şi murdar de la marginea lumii a treia, cel mai puternic stat din lume

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

A fost nevoie de ambiţia unui singur om pentru a transforma un loc care în urmă cu 50 de ani era doar o mlaştină într-un oraş unde majoritatea oamenilor şi-ar dori să trăiască.

Singapore, este un oraş-stat insular şi cea mai mică ţară din Asia de Sud-Est. Este este cel mai scump oraş din lume, iar paşaportul Republicii Singapore a fost catalogat drept ,,cel mai puternic” din lume, potrivit indexului global al paşapoartelor, Global Passport Index, care evaluează gradul de libertate al cetăţenilor anumitor ţări.

Lee Kuan Yewa fost primul dar nu şi cel mai popular prim-ministru al acestei ţări. Kuan Yew a ajuns la putere în 1959 şi a rămas în funcţie timp de 31 de ani. Când Singapore a devenit stat independent în 1965, capitala sa nu era decât un port sărac şi murdar de la marginea lumii a treia. Contribuţia lui Kuan Yew este considerată decisivă pentru uimitoarea sa transformare ulterioară într-unul din oraşele cu cea mai prosperă şi profitabilă economie din lume, potrivit capital.ro.

Kuan Yew a implementat o serie de reforme care erau menite să transforme ţara într-un loc cât mai atractiv şi mai prosper. Legislaţia anticorupţie a devenit foarte drastică, funcţionarii publici au primit salarii foarte bune pentru a fi încurajaţi să contribuie la aplicarea legilor şi la progresul economic, companiile străine au fost invitate să-şi deschidă filiale în Singapore pentru a crea locuri de muncă şi pentru a întări cooperarea internaţională. Politica construirii de locuinţe a făcut ca oraşul să crească rapid, iar legislaţia de mediu a devenit o prioritate. Au fost plantaţi mii de copaci, cursurile de apă – până atunci murdare şi neregularizate – au fost curăţate şi modernizate. Kuan Yew era atât de hotărât să construiască un oraş curat încât a promis că îi va găsi pe cei care îl vor împiedica să realizeze acest vis şi îi va împuşca personal.

Unul din marile succese a fost crearea unui divizii de management şi reciclare a apei, care a redus dependenţa de ţara vecină, Malaezia, privind alimentarea cu apă. Sistemul este atât de eficient şi de avansat, încât astăzi, Singapore poate obţine apă de băut numai din tratarea apelor reziduale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...