Linkuri accesibilitate

CC va examina în regim de urgență o nouă cerere de suspendare a președintelui Igor Dodon


Moldova -- generic, constitutional court, Chisinau
Moldova -- generic, constitutional court, Chisinau

Curtea Constituțională va examina vineri dimineață, în regim de urgență, sesizarea deputatul democrat Sergiu Sârbu, depusă joi, 4 ianuarie, prin care i se cere să constate necesitatea suspendării temporare a președintelui Igor Dodon pentru a permite promulgarea așa-numite legi „anti-propagandă”. În sesizarea lui Sârbu se afirmă că prin refuzul repetat al președintelui de a promulga legea, adoptată de Parlament după ce fusese odată respinsă de Igor Dodon, se creează „un blocaj instituțional”. Pentru același motiv, „blocaj instituțional”, președintele Igor Dodon a fost deja suspendat temporar din funcție, pe 2 ianuarie, de Curtea Constituțională, pentru a permite remanierea guvernului.

Președintele Igor Dodon a sesizat și el, joi, Curtea Constituțională, cerând să fie examinată constituționalitatea așa-numitei legi anti-propagandă. În opinia sa, legea „atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a.” Controversata lege este un amendament la Codul Audiovizualului, care poate duce la interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a programelor rusești de radio și televiziune „cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic”.

Amendamentul a fost propus de Partidul Democrat de guvernământ, iar autorii spun că are scopul să apere „securitatea informațională” a Republicii Moldova în fața unor „eventuale tentative de dezinformare și manipulare din exterior”. A fost votat de Parlament inițial în 7 decembrie, și din nou pe 22 decembrie, după ce președintele Dodon a refuzat să-l promulge.

XS
SM
MD
LG