Scrisoare din partea echipei Ignite Chisinau: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene”

Dragă prietene,

ceea ce vreau să-ți spun acum, n-o să găsești în nicio carte.

M-am născut aici, într-un loc între două râuri, mai jos de munți și mai sus de mare, deasupra unui pământ și dedesubt la un soare. Pământul meu e deal și vale. Deseori, când apuc nițel timp liber, îmi place să urc pe o colină de unde pot vedea cum umbra norilor se întinde încet peste nemărginita verdeață a câmpurilor. De colo se văd și satele noastre, cu casele zglobii construite cu trudă de om, dar nu cu macarale cum se deprinde acum pe la orașe. Să vezi curțile noastre, acoperite de viță-de-vie, să te odihnești puțin pe pragul din fața ușii, înconjurat de o grămadă de pui aurii și să înțelegi că mai liniște ca la noi nu există.

M-am născut printre oameni simpli. Nu o să-i auzi încurcându-se în filozofii, mai degrabă vor povesti sincer despre viețile lor, vor vorbi despre trecut, ici-colo despre câtă sare se pune la brânza din Nord și cum se fac sarmale mici de un deget la Trușeni, despre politicienii deocheați, vor arunca câte o anecdotă piperată și vor anina vreun sughiț de la o rudă ori prieten care nu este alături de ei atunci când dau să închine un păhărel de sănătate. Ceea ce este frumos în ei, accesibil ca solnița pe masă, este însuflețirea lor inconfundabilă: vigoarea cu care muncesc, energia cu care își întâlnesc oaspeții și îi așază la masă, grija înalt expusă despre ce o să creadă vecinii și flerul, ah, flerul!

Ochii oamenilor noștri ard ca un foc în umbra zilei și, parcă, ar vrea să îți spună: „Păstrează-ți spiritul viu, prietene! Spiritul e moștenirea noastră culturală, puterea cu care privim cerul și talismanul pe care-l purtăm cu mândrie în noi”.

În 2018, el ne va aduna într-o prezență absolută a tot ceea ce este autentic, a tot ceea ce este omul simplu din Moldova.

Te aștept,

Să vii liber și să aduci o bucățică de fericire cu tine.

Ignite Chisinau va avea loc pe 9 februarie, ora 19:00, în incinta Tekwill. Participarea la eveniment se realizează pe baza unui bilet achiziționat în prealabil aici. Pentru mai multe informații, vizitează pagina de Facebook a evenimentului.

– – – –

Ignite se desfășoară în mai multe orașe ale lumii. Specificul său constă în prezentări dinamice și atent cronometrate, punând la dispoziția vorbitorilor 20 de slide-uri care se schimbă la intervale de 15 secunde. Provocarea constă în faptul că fiecare prezentare nu durează nici mai mult, nici mai puțin decât 5 minute.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.