După ce a criticat dur Curtea Constituțională, Dodon se adresează la ea în privința legii „anti-propagandă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce acum 2 zile critica dur Curtea Constituțională pentru decizia de a-l suspenda din funcție, președintele Igor Dodon s-a adresat joi la aceeași instituție în privința legii votate în Parlament referitoare la „securizarea informațională”.

Dodon consideră că legea „atentează la principiile democrației și încalcă în mod direct drepturile fundamentale ale omului, garantate de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și anume: dreptul la libertatea de exprimare, libertatea presei, libertatea de opinie ș.a”.

În opinia lui Dodon „totodată, respectiva lege, contrar Constituției, instituie cenzura, fapt inadmisibil într-un stat de drept”.

Astfel, Dodon a decis să sesiseze Curtea Constituțională în privința examinării constituționalității prevederilor legii menționate.

Critici dure acum 2 zile

Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată. Astfel a reacționat președintele Igor Dodon, la decizia magistraților de a-l suspenda temporar din funcție, după ce a respins pentru a doua oară candidații la funcțiile de miniștri.

„Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărîre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărîrea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar cîțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, se mai arăta în reacția președintelui.

Dodon mai declara că acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite.

,,Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat”, mai spunea Dodon, anunțând că nu va ceda


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...