(foto) Cele mai răsunătoare evenimente culturale ale lui 2018 din lume. 5 destinații artistice pentru noul an

Împătimiți ai artei, luați o foaie, un pix și notați! Anul 2018 se anunță de la început plin de gust, rafinament, inovaţie şi talent. 2018 o să fie plin, pe toate continentele, de evenimente unul mai fastuos decât altul. Dintre toate, iată cinci importante, prezentate pe larg. 

# Festivalul de artă contemporană, Paris

Fiac, Foire internationale d'art contemporain, au Grand Palais

FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain) se desfășoară între 18 și 21 octombrie 2018, la Paris, fix în perioada ideală pentru un city-break. Festivalul adună crema artei contemporane și moderne, pe care o distribuie apoi în toate colțișoarele celor două palate-muzeu ale artelor plastice, edificii construite în 1900 pentru Expoziția Universală de la Paris. Criticii susțin că, oricât ar căuta un alt loc, nimic nu se ridică la nivelul exigenţelor unui asemenea eveniment. Ediția din 2017 a reunit creații extrem de cunoscute, precum colecția de picturi a lui Paul Gauguin intitulată „Alchimistul”. Alături de clasici, figurează şi munca unor artiști mai tineri, precum a fost colecţia „Women House”, ce a reunit operele a 39 de artiste.

# Louvre Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

LOUVRE-1

Muzeul cu nume legendar franţuzesc şi cu adresă arăbească este situat în districtul cultural Saadiyat Island, pe o suprafață de 24.000 de metri pătrați. O treime din teren este destinată strict galeriilor de artă. Muzeul a fost înființat pe 8 noiembrie 2017, iar costurile finale ale construcției sunt estimate la aproximativ 600 de milioane de euro. Miliardarii care trag sforile în Abu Dhabi au mai plătit încă 525 de milioane de dolari statului francez, pentru dreptul de a-şi asocia muzeul deşertului cu numele consacrat de „Louvre”. Șeicii nu s-au oprit aici, că era păcat să arunce la cămile atâta amar de bani, iar pereţii muzeului să rămână goi. Au avut nevoie de opere de artă, iar pentru asta au mai alocat 747 de milioane de dolari. Multe dintre lucrări vor fi doar împrumutate, altele însă vor fi cumpărate direct. Un lucru e cert, şi anume că expoziții vor fi din ce în ce mai multe. Prima a avut loc pe 21 decembrie 2017 și a constat într-o linie specială a evenimentului „From one Louvre to Another”. Ciudat, mai degrabă mergea un titlu în franceză.

# Banksy la Moca, Amsterdam

 

BETHLEHEM, WEST BANK - DECEMBER 05: A Palestinian labourer works under a large wall painting by elusive British graffiti artist Banksy December 5, 2007 on a building wall in the biblical city of Bethlehem in the West Bank. The Bristol-born artist has adorned Israel's West Bank separation barrier and Bethlehem walls with new images, including one of a dove wearing a flak jacket and a soldier being frisked by a young girl. His works, along with those of other international artists, are part of an exhibition called Santa's Ghetto. (Photo by David Silverman/Getty Images)

# Târgul Code Art, Copenhaga

Code-Art-Fair-1-2016-EMAIL-1600x1074

Chiar dacă nu are cine ştie ce tradiţie pe cartea de vizită, acest eveniment are cu siguranţă un început promițător. Așa se recomandă târgul de artă contemporană de cea mai înaltă calitate intitulat Code Art, din Copenhaga. Expoziția însumează opere din toate colțurile lumii și este așezată în galeriile din capitala daneză. Mai exact, în clădirea Bella Center, cel mai mare centru expozițional din peninsula Scandinavă. Perioada în care se ține acest târg este deja stabilită, mai exact între 30 august și 2 septembie 2018.

# Liverpool Biennial, Liverpool

betty-woodman-liverpool-fountain-2016-liverpool-biennial-2016-photo-joel-chester-fildes-1

Este în momentul de față cel mai mare festival de artă vizuală contemporană din Regatul Unit și are o vechime de aproape 20 de ani. Imediat după ce Liverpool Biennial s-a consacrat drept evenimentul numărul unu al Marii Britanii, în 2017, organizatorii au promis că următoarea ediție o să stabilească noi standarde în cadrul întregii industrii. În mod tradiţional, evenimentul se întinde pe parcursul a 15 săptămâni și are loc în galeriile de artă, în muzeele și în spațiile publice din oraşul ce i-a dat lumii pe legendarii Beatles. Expoziția din 2018 se intitulează „Beautiful world, where are you?”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente