Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele filipinez a fost desemnat…

Președintele filipinez a fost desemnat „Persoana anului 2017” în dezvoltarea crimei organizate

Philippine President Rodrigo Duterte speaks during a news conference before he departs for a visit to Thailand and Malaysia at the Ninoy Aquino International airport in Paranaque, Metro Manila in the Philippines, November 9, 2016. REUTERS/Erik De Castro

Președintele din Filipine, Rodrigo Duterte, a fost numit „Persoana Anului anului 2017” de către Organizația de Raportare a Criminalității Organizate și Corupției (OCCRP), premiu acordat anual persoanei care promovează cel mai mult crima organizată în lume. Duterte a lansat o campanie violentă împotriva traficanților și persoanelor dependente de droguri, iar din 2016 mii de persoane care se opuneau violent arestărilor au fost ucise. 

„Duterte a făcut o batjocură la supremația legii în țara sa”, a declarat Drew Sullivan, editor în cadrul Proiectul de raportare a crimei organizate și a corupției și unul dintre cei nouă judecători care au făcut selecția din nominalizările depuse de jurnaliști și de public pentru titlul de „Persoana Anului 2017”.

„În timp ce Duterte nu este liderul tipic corupt, el a împuternicit corupția într-un mod inovator. Prin campaniile sale de moarte concentrate asupra criminalilor, Rodrigo Duterte a împuternicit un sistem de supraviețuire a celor mai violenți. În cele din urmă, filipinezii sunt mai corupți, mai cruzi și mai puțin democrați „, a afirmat Drew Sullivan.

Potrivit datelor oficiale, în Filipine sunt înregistrați 1,8 milioane de traficanți și utilizatori de droguri. În vârstă de 72 de ani, Duterte a fost ales președinte în 2016, în urma unei campanii electorale în care a promis că va folosi toate mijloacele pentru a combate criminalitatea, traficul şi consumul de droguri.

În cele 16 luni de când Duterte se află la putere, poliția a anunțat uciderea 3.967 de persoane, dintre care 2.290 de suspecți în cazuri legate de droguri. Alte mii de persoane au fost omorâte în circumstanțe neelucidate, conform datelor poliției.

În această perioadă, opoziţia internă a fost în mare parte tăcută, însă uciderea elevului Kian Loyd Delos Santos de poliţiştii anti-drog la 16 august 2017, a stârnit o indignare publică. Peste 1.000 de persoane, printre care călugăriţe, preoţi şi sute de copii, au participat la funeraliile tânărului de 17 ani, transformând marşul într-unul din cele mai mari proteste împotriva campaniei de luptă cu drogurile a lui Duterte.
Delos Santos a fost târât de un poliţist în civil pe o alee întunecată şi plină de gunoaie din nordul capitalei Manila, unde a fost împuşcat în cap şi lăsat lângă un morman de deşeuri, potrivit unor martori ale căror afirmaţii au părut a fi susţinute de înregistrările de pe camerele de supraveghere.
Poliţia a transmis că a acţionat în autoapărare după ce tânărul ar fi tras asupra ofiţerilor, iar purtătorul de cuvânt al lui Duterte şi ministrul justiţiei au spus că omorârea adolescentului a fost un caz izolat. În restul cazurilor, poliția era scutită de orice responsabilitate sau consecințe juridice, motivându-se că se asigură securitatea statului.

În octombrie 2017, Duterte le-a ordonat poliţiştilor din toată ţara să desființeze unităţile antidrog şi să oprească operaţiunea „Double Barrel”, campanie care a vizat traficanţii şi comercianţii de droguri. În pofida numărului mare de crime, președintele Duterte rămâne extrem de popular în Filipine, unde numeroși cetățeni susțin că securitatea s-a îmbunătățit.

OCCRP este un consorțiu al centrelor regionale de investigație și al mass-mediei independente din Europa, Asia Centrală și America Latină care monitorizează și raportează cazurile de corupție și crimă organizată la nivel internațional. Organizația a fost fondată în 2011, are birouri în Saraievo, București și Tbilisi și este finanțată de Fundațiile pentru o Societate Deschisă,  USAID, guvernele europene și alți donatori internaționali majori.

În 2016, președintele Venezuelei Nicolas Maduro a fost ales persoana anului, după ce rata de criminalitate din Venezuela a înregistrat o creștere, din cauza gestiunii incorecte și represiunilor.

Sursa foto: Reuters.com