10:33:37 20.04.2024
Stiri

Plecăciuni de la Dodon pentru un fost secretar comunist: „Merită TITLUL de GOSPODAR AL ȚĂRII NOASTRE”

Politică 03.01.2018 14:30 Vizualizări2325 Autor: Ziarul National
Plecăciuni de la Dodon pentru un fost secretar comunist: „Merită TITLUL de GOSPODAR AL ȚĂRII NOASTRE”


Președintele R. Moldova, Igor Dodon, consideră că fostul secretar comunist al RSS Moldovenească, Ivan Bodiul, a fost „creatorul republicii noastre, așa cum o cunoaștem după destrămarea URSS”. Oficialul i-a adus un omagiu lui Bodiul, care astăzi ar fi împlinit 100 de ani de la naștere.

„Dacă ar fi să-i atribuim cuiva titlul de demnitar - gospodar al țării noastre, cu siguranță, acesta ar fi Ivan Bodiul. Anume în perioada când Ivan Bodiul a condus RSS Moldovenească, au fost construite majoritatea edificiilor din Chișinău și din întreaga țară. Au fost ridicate mii de blocuri de locuit, sedii pentru principalele instituții ale statului, săli de agrement, cluburi sătești, biblioteci, ateliere, fabrici, uzine, stații auto, a fost creată infrastructura agricolă și cea industrială”, scrie Dodon într-un mesaj pe facebook.

Potrivit șefului statului, în perioada în care Ivan Bodiul a condus RSS Moldovenească „au fost construite drumuri, sădite zeci de mii de hectare de vii și livezi și create brandurile moldovenești cu care noi astăzi ne mândrim”.

„Ivan Bodiul ar fi împlinit 100 de ani de la naștere. Să ne amintim de el ca de un om care a demonstrat, prin fapte concrete, că a prețuit această țară și acest popor”, a conchis președintele Dodon.

Ivan Bodiul a ocupat funcția de prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească în perioada 28 mai 1961 - 30 decembrie 1980. Acesta a decedat la 27 ianuarie, 2013, la Moscova, iar cele două fiice ale sale sunt stabilite în Italia.

În opiniile istoricilor, Bodiul a fost un „dictator regional” tipic perioadei brejneviste. În calitate de prim-secretar al PCM, el s-a remarcat prin lupta dusă împotriva conștiinței naționale românești. Bodiul a opus naționalismului moldovenesc politica de rusificare a Republicii Moldova, invitând specialiști alogeni din cele mai îndepărtate colțuri ale fostei Uniuni Sovietice în detrimentul angajării în câmpul muncii a populației băștinașe care, la rândul ei, era trimisă în mod organizat în Siberia și în alte regiuni ale URSS pentru a schimba structura etnică a populației. Tot Bodiul a susținut ampla campanie de falsificare a adevărului științific despre limba română și istoria națională.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md