09:48:53 29.03.2024
Stiri

ANALIZĂ // Agricultura R. Moldova s-a REVIGORAT în ultimii doi ani, dar rămâne un domeniu VULNERABIL

Economie 03.01.2018 10:30 Vizualizări2171 Autor: Ziarul National
ANALIZĂ // Agricultura R. Moldova s-a REVIGORAT în ultimii doi ani, dar rămâne un domeniu VULNERABIL


„Agricultura R. Moldova rămâne unul dintre domeniile vulnerabile ale economiei moldovenești, în pofida faptului că doi ani la rând în sector sunt înregistrate rezultate bune, peste așteptări. Cea mai mare parte a fermierilor se confruntă cu problema accesului la finanțare ieftină, cu insuficiența capacităților de a-și crește randamentele, dar mai nou și cu probleme legate de brațele de muncă calificate”. De această părere este expertul Viorel Chivriga de la IDIS „Viitorul”.

Potrivit acestuia, anul 2017 a fost unul prielnic pentru fermieri, iar producția a fost la nivel înalt. „Anul 2017 pentru agricultură și dezvoltarea rurală este marcat prin rezultate pozitive obținute de agricultori în sectorul vegetal, regresul minor înregistrat în sectorul animalier, creșterea exporturilor de produse agricole și agroalimentare în UE și CSI, reforme instituționale pe partea instituțiilor cu funcții și atribuții în domeniul agricol și dezvoltării rurale, aplicarea mai multor prevederi ale Acordului de Asociere pe dimensiunea agriculturii și dezvoltării rurale”, a explicat Chivriga.

„În anul 2017, sectorul vegetal a fost cel care a generat creşterea producției agricole. Datele operative indică o recoltă globală în creștere la majoritatea culturilor agricole. Mai mult ca atât, randamentele sunt ridicate al doilea an consecutiv și asta în pofida faptului, că în luna aprilie, hazardurile naturale au afectat suprafețe extinse de culturi agricole în regiunile de centru și sud a țării. La acea vreme noi am spus că vremea rea nu va afecta prețurile la producția agricolă, iar producția va fi înaltă. Lucru care s-a și confirmat ulterior”, a remarcat directorului de programe de la IDIS „Viitorul”.

La finele anului 2017, au fost înființate culturi de toamnă pentru recolta anului 2018 pe o suprafață de 381,071 mii ha, din care 134,232 mii ha în zona de nord, 81,755 mii ha în zona de centru, în zona de sud - 124,195 mii ha și 40,889 mii ha în UTA Găgăuzia. Din acestea, 297,297 mii ha sunt înființări cu grâu de toamnă, 40,834 mii ha, înființări cu orz de toamnă, și 40,479 mii ha, înființări cu rapiță de toamnă. În anul curent, starea culturilor agricole înființate este bună, ceea ce ne face să credem că prognozele pentru anul viitor, pentru recolta cerealelor din prima grupă vor fi destul de optimiste.

Sectorul zootehnic a fost marcat de o descreştere, dar relativ uşoară comparativ cu cel vegetal. Totodată, trendul de diminuare a efectivului de animale practic a fost comparabil cu anii precedenţi, excepţie fiind anul 2016. Respectiv, în perioada de analiză, numărul de bovine a scăzut comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate puţin peste 178 de mii de capete faţă de 201 de mii de capete.

Pe partea suportului financiar pentru agricultori, aparent este o schimbare pozitivă. Suma de subvenționare este de 900 de milioane de lei, mult mai mare comparativ cu anii precedenți, dar o parte a banilor vor merge tradițional pentru stingerea datoriilor din anul trecut. Dar, pe lângă rezultatele relativ bune înregistrate la finanțarea agriculturii, sunt semnale clare că unele măsuri nu dau rezultatele așteptate.

Numai 120 de producători agricoli și-au asigurat culturile agricole și animalele. Ca suprafață asigurată s-au înregistrat circa 5 800 ha (diverse culturi) din cele peste 1,6 milioane ha de teren arabil și circa 2 000 de capete de animale. La fel, nu a fost niciun dosar la măsura legată de promovarea producției pe piețele de desfacere și doar două cereri la măsura privind stimularea consolidării terenurilor agricole, constată Viorel Chivriga.

„Pentru anul 2018, estimăm că producția agricolă va marca un avans de 5% comparativ cu anul 2017, în creștere vor fi și producțiile de produse animaliere și parțial cele vegetale. Prețurile la produsele agricole, în special la cereale și fructe vor fi instabile, dar și superioare în primul semestru al anului 2018, față de cele înregistrate în semestrul II al anului 2017”, spune Chivriga.

Sursa citată a mai adăugat că, în 2018 și 2019, vor exista riscuri extinse pentru aplicarea cerințelor Acordului de Asociere pe partea agriculturii, dezvoltării regionale, și mediului, datorate reorganizării ministerului de resort, căruia îi vor reveni obligațiuni extinse în urma comasării MAIA cu Ministerul Mediului și subdiviziunilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. „Pe de altă parte, următorii doi ani, care sunt electorali, vor fi marcați prin mai multe decizii populiste, ezitări în realizarea reformelor dureroase și ingerințe politice în sectorul economic”, a conchis acesta.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md