Andrian Candu va prelua funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Speakerul Andrian Candu va fi cel care va exercita funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova pentru a semna decretul de numire în funcţie a noilor miniştri, după ce Curtea Constituţională a stabilit interimatul funcţiei de preşedinte al ţării, ca urmare al refuzului şefului statului de a semna decretul.

„În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a comentat președintele parlamentului Andrian Candu, decizia CC.

Curtea Constituțională a constatat, marți, la cererea unui grup de deputați democrați, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de Prim-ministru.

În cazul apariției, în viitor, a situațiilor similare, Curtea Constituțională va trebui sesizată de fiecare dată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...