08:05:49 18.04.2024
Stiri

Reacția lui Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a decis suspendarea sa din funcție: „Acești miniștri intră în Guvern prin ușa din spate, fiind lipsiți de LEGITIMITATE”

Politică 02.01.2018 15:13 Vizualizări3446 Autor: Ziarul National
Reacția lui Igor Dodon, după ce Curtea Constituțională a decis suspendarea sa din funcție: „Acești miniștri intră în Guvern prin ușa din spate, fiind lipsiți de LEGITIMITATE”


În timp ce președintele ședinței de astăzi de la Curtea Constituțională (CC), Igor Dolea, citea avizul potrivit căruia șeful statului Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție pentru numirea noilor miniștri, președintele reacționa pe Facebook, acuzând Înalta Curte că „a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat”.

„Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată. Acum, CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului-simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie curent, când președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza. Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci, guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși”, susține Dodon.

Potrivit șefului statului, care va fi suspendat pentru a doua oară în ultimele luni, „acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite”.

„Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat. Cât privește poziția mea, am decis să nu cedez, decât să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși. Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a mai scris Dodon pe Facebook.

Menționăm că decretele de numire a celor șapte noi membri ai Guvernului urmează a fi semnate de președintele Parlamentului sau de premier. Potrivit deputatului democrat Sergiu Sârbu, acest lucru se va întâmpla „în următoarele zile”, astfel încât, după Crăciunul pe stil vechi, Guvernul să aibă prima ședință în componență deplină.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md