Curtea Constituțională din nou l-a suspendat temporar pe Igor Dodon

igor_dodon

Curtea Constituțională a decis din nou suspendarea președintelui Igor Dodon din funcție, pentru ca Guvernul să poate numi în funție noii miniștri, propuși de Partidul Democrat. 

Curtea Constituţională a emis o hotărâre, azi, 2 ianuarie, prin care se instituie interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova. Această decizie a parvenit în urma unei sesizări depuse de către un grup de parlamentari privind refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire a noilor membri de Guvern., propuși, anterior de Vlad Plahotniuc.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a respins de două ori candidaturile noilor miniștri propuși de Guvern, argumentul fiind că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”, scrie unimedia.

Curtea Constituţională a constatat că există circumstanţe care justifică instituirea acestei situaţii în cazul numirii noilor membri de Guvern, astfel încât decretul urmează să fie semnat de către premierul Pavel Filip sau de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.„În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui”, potrivit hotărârii Curţii, anunță TV8.

Grupul de deputați care a depus sesizarea la curtea constituțională sunt: Apolschi Raisa, Serghei Sîrbu, Vremea Igor, Padnevici Corneliu, Bodarev Eugen, Agache Angel.

Vă amintim că pe 19 decenbrie 2017, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care cinci miniștri noi și doi vice-prim-miniștri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente