Veaceslav Negruța: 7 minciuni de la autorități în 2017

Ex-ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, expert Transparency International-Moldova, a publicat astăzi o listă cu „șapte minciuni”, pe care au insistat autorități în anul 2017. Printre acestea figurează faptul că în sistemul electoral ”mixt” cetățenii vor avea dreptul să-și aleagă și să-și retragă alesul, precum că autoritățile sunt proeuropene sau că autoritățile au realizat încă prin vară aproape 100% din toate foile de parcurs asumate.

“Autorități rătăcite în propriile minciuni”, a scris pe blogul său Veaceslav Negruța.

Astfel, potrivit lui, “autoritățile apărute din minciuni” s-au menținut în 2017 insistând:

  • Precum că schimbând sistemul electoral existent în ”uninominal” sau în ”mixt” cetățenii vor avea dreptul să-ți aleagă și să-și retragă alesul. Un efort considerabil al autorităților, inclusv financiar, a fost cheltuit pentru a-i face pe oameni să creadă în această minciună, ca până la urmă să înțeleagă toți: dreptul de a-și numi aleșii și de a-i re-trage în ”mixt”-ul binomului aparține unui singur coordinator.
  • Precum că autoritățile ar fi pro-europene. Nici lumea de acasă și nici cei din lumea europeană n-au crezut vorbelor și declarațiilor autorităților. Cu ”reformarea” justiției, spațiului media, sectorului asociativ, administrării publice, etc. – autoritățile au convins europenii să stea mai pe departe. Iar pe la sfarșit de an autoritățile și-au schimbat și minciuna: precum că deja sunt în drumul lor, al autorităților, de integrare occidentală. Probabil că drumul european l-au terminat deja, ca mesaj public. S-au apucat de altă temă.
  • Precum că autoritățile ar fi realizat încă prin vară aproape 100% (și chiar peste) din toate foile de parcurs care și le-au asu-mat. Ca la sfârșit de an toată lumea să afle că, de fapt, există 28 de condiții care au blocat posibilitățile de finanțare. Șanse ratate din cauza minciunilor și tărăgănărilor autorităților.
  • Pecum că iată-iată vine Kroll, ba în februarie, ba în aprilie sau la început de mai, ba că precis la sfârsit de octombrie sau început de noiembrie… A venit: la sfârșit de decembrie: redactat, în extras și … fără ”cele 90% de persoane absolut oneste”. Și asta a explicat totul: de ce doi ani și jumate nu s-a întamplat nimic, de ce nimic nu se întâmplă acum și de ce nimic nu se va întampla, dacă aceste autorități vor purta grija celor 90%…, adică autorităților, partenerilor și complicilor acestor autorități. Că dacă ar fi fost altfel – ar mai purta autoritățile atâta grijă celor 90%?
  • Precum că ”miliardul furat și convertit în datorie de stat” ar fi fost deservit în 2017 din ”mijloace recuperate” și nu din resurse bugetare. În timp ce și Ministerul finanțelor și Banca Națională arată clar că i) 668 milioane au fost plătite de Minfin celor de la BNM din bugetul de stat, ii) din ”miliardul furat”, urmare a investigațiilor, n-a fost recuperat nimic, pentru că iii) investigațiile încă n-au început, iar IV) ”comisia mixtă” care să se ocupe cu recuperarea încă n-a început activitatea. Despre ARBI știe fiecare, dar autoritățile fac tot ce pot ca ARBI să nu-și mai înceapă activitatea, așa cum a fost gandit la început. Pentru asta se fac ”comisii”.
  • Precum că ”amnistia capitalurilor”, ”cetățenia contra investiții”, ”de-criminalizarea celor 90% de onești” ar face Republica Moldova să înflorească. N-au crezut nici cei de aici, nici străinii. Nici CNA n-a crezut și a întocmit niște rapoarte grele la aceste teme, care, în alte țări, normale și europene, duceau la sfârșit de cariere și pretenții politice ale multor dintre autori și autorități. Dar nu și aici. Doar RM nu e UE. Și nu va fi, cu așa autorități.
  • Precum că Dodon e președinte al Republicii Moldova. Tare mare minciună oferită de autorități! Iar Dodon crede și se complace în minciuni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.