Actualitate

Ce trebuie să faci până la Bobotează, ca să-ţi meargă bine

O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura casa sau gospodăria cu o lumânare aprinsă pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Superstiția mai spune și că această lumânare trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari, scrie huff.ro .

Potrivit site-ului crestinrotodox.ro, “prin sfinţirea casei, aşezăm casa sub oblăuduirea lui Dumnezeu. Casa nesfinţită, ca şi omul nebotezat, este vulnerabilă lucrării răului. În casa sfinţită omul este ocrotit în faţa relelor, daca el însuşi nu aduce răul în casa prin săvârşirea lui şi printr-o viaţă departata de Dumnezeu.”

De asemenea, în Ajunul Bobotezei, în unele zone, copiii pleacă la colindat cu Chiraleisa, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Ei le cântă gospodarilor hiraleisa/Spic de grâu/Până-n brâu/Oi lânoase/Vaci lăptoase/Secara/Cât scara/Spicul/Cât voinicul”.

Superstiţia spune că e bine să arunci boabe de porumb înaintea preotului când vine cu Iordanul ca să-ţi ouă găinile, iar când pleacă să mături după el ca să nu ai purici peste vara.

O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *