(VIDEO) Curtea Constituțională a decis: Igor Dodon, suspendat din nou

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională a examinat sesizarea depusă de către un grup de deputaţi din Partidul Democrat privind suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, care a respins pentru a doua oară candidații la funcțiile de miniștri.

UPDATE 14:48: Curtea Constituțională a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, după ce acesta a „refuzat deliberat de a-și exercita obligațiunile” privind numirea în funcția a celor 7 miniștri. Astfel, ca și în precedentul din luna octombrie, președintele Parlamentului sau premierul va exercita interimatul funcției pentru numirea acestora în funcții.

Democrații vor să valorifice precedentul creat în luna octombrie a anului trecut, când judecătorii Curții Constituționale au statuat că președintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de către premier corespunde pentru o funcţie, însă nu poate să refuze și a doua oară aceeași propunere a prim-ministrului.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretul prin care şapte dintre cei 13 membri ai Guvernului urmează fi schimbaţi.

„Majoritatea candidaţilor propuşi au demonstrat inconsecvenţă, lipsă de profesionalism şi oportunism regretabil în funcţiile şi activităţile desfăşurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicaţi direct sau indirect în frauda bancară. Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foşti actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulţumi algoritmul parlamentar”, se arăta în motivarea lui Igor Dodon.

Dacă judecătorii Curții vor constata repetarea precedentului în cazul numirii în funcția de ministru al Apărării a lui Eugen Sturza, atunci Dodon va fi din nou suspendat iar atribuțiile sale vor fi preluate de președintele Parlamentului sau premier.

Decizia va fi anunțată în cadrul ședinței care începe la ora 13:00.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...