Zece reportaje publicate de Moldova.org în 2017 la care te invităm să revii

Dacă în anii trecuți veneam cu topuri la sfârșit de an cu cele mai vizualizate materiale, acum vreau să vă propun să citiți sau să recitiți câteva dintre materialele la care echipa noastră a depus cea mai multă muncă și dedicație în 2017.

De cele mai multe ori aceste materiale au un impact mai modest în comparație cu vizualizările care se adună la știrile politice, de scandal sau cu accidente, însă noi credem sincer că am ales calea corectă și promitem să aducem  în 2018 mai multe reportaje de profunzime, conținut multimedia și interviuri cu oameni de valoare.

Anul acesta a fost unul productiv pentru redacția noastră pentru că am luat sub aripă opt studenți interesați de mass media, i-am instruit și ghidat să realizeze conținut multimedia și reportaje interesante pe care le-am publicat pe platforma reportaje.moldova.org.

Ne bucurăm, de asemenea, că în anul în care portalul moldova.org a împlinit 20 de ani am reușit să venim cu o identitate vizuală nouă, fapt pentru care îi mulțumim colegei noastre Arina Livadari.

Copiii războiului de pe Nistru

La început de an, când se împlineau 25 de ani de la războiului de pe Nistru, redacția noastră a publicat trei reportaje cu povești ale oamenilor din zona de război. Războiul văzut prin ochii copiilor de atunci, tineri azi, care poartă cu ei, și după 25 de ani, imaginile de groază din martie 1992.

Aici puteți urmări a doilea parte a reportajului și interviurile din aceeași serie – Părinți pe vreme de război.

Sunt tot aici, la capătul amintirilor

Reportajul arată drama cu care trăiesc bolnavii Alzheimer în Republica Moldova. În lipsa unei soluții din partea statului pentru ei, toată grija, dar și cheltuielile financiare cad pe umerii familiei.

„Cei ce suferă de Alzheimer au nevoie de iubire și înțelegere. E important să fie luați în serios, deoarece ei sunt siguri că ceea ce trăiesc este adevărat”, mărturisește Irina, una dintre tinerele care a acceptat să vorbească despre boala cu care trăiește mama sa.

A fi poștaș pe timp de Skype

Extinderea Internetului și digitalizarea multor servicii pot transforma meseria de poștaș – și așa nepopulară și prost plătită – în una „pe cale de dispariție”.

Reportajul povestește despre rutina zilnică a câtorva femei poștaș care parcurg zilnic peste 10 km pentru un salariu mai mic de două mii de lei.

„A scăzut numărul scrisorilor și al abonaților la ziare și reviste. Oamenii spun că au calculatoare și găsesc acolo informații. Scrisori la fel sunt mai puține, mai mult vin pentru întreprinderi, asociații, primărie, școală și la oamenii chemați în judecată. Înainte lumea se felicita, oamenii trimiteau scrisori de prin alte țări, la sărbători, de Crăciun, de Paște… Acum e pasiv de tot, nu e ce-a fost înainte”, povestește una dintre eroine.

Invizibili pe piața muncii

Numărul persoanelor care muncesc neoficial în Republica Moldova este de peste patru sute de mii, iar reportajul vorbște despre câteva dintre cazurile în care oamenii, în lipsă de alternativă,  muncesc fără asigurare medicală, concedii sau garanția unei pensii.

Economia subterană aduce prejudicii nu doar bugetului de stat, dar și sutelor de mii de oameni care o servesc, fiind lipsiți de drepturi și protecții sociale.

Problema persoanelor rămase fără cetățenie română: Am pierdut totul peste noapte 

Moldova.org a mediatizat în premieră și constant pe parcursul unui an și jumătate problema cetățenilor care au ajuns în imposibilitate de a prelungi valabilitatea actelor românești. Problema viza doar persoanele care obținuse cetățenia română automat în baza părinților, fiind minori.

Redacția noastră a povestit constant dramele în care s-au trezit miile de cetățeni rămași fără acte și a creat și o platformă de informare și comunicare pentru toți cei ajunși în această situație. După multe demersuri publice și implicarea deputatului Constantin Codreanu problema a fost rezolvată printr-o Ordonanță de Urgență lansată de Guvernul de la București.

HIV pozitivă și fericită

Reportajul prezintă istoria Svetlanei, o femeie din Bălți care trăiește cu HIV de 20 de ani. Deși există multe frici și stereotipuri legate de această boală în Republica Moldova, povestea Svetlanei demonstrează că oamenii puternici pot merge împotriva societății.

“A fost un șoc! Aveam doar 23 de ani, nu aveam familie, copii, informație despre HIV era puțină. Se considera sfârșitul, ciumă, toți mă evitau”, începe mărturiile eroina reportajului.

Despre frica de zbor

Cât de periculoasă este turbulența? Ce se întâmplă dacă nimerește o pasăre în motor? Dar un fulger? Este oare o aeronavă de 20 de ani un avion vechi? Am încercat să obținem un răspuns la toate aceste întrebări în interviul cu Mihai Botnari, un pilot moldovean cu experiență de peste 21 de ani.

În centrul ciclonului cu Lică Sainciuc

Reportajul este o excursie frumoasă în casa maestrului Lică Sainciuc și întreg universul pe care îl adăpostește. Imagini atipice Chișinăului, gânduri pline de înțelepciune împărtășite de artist cu cititorii noștri și istoria casei familiei Sainciuc, construită în 1913.

“Am un principiu – în surse externe caut confirmări. Descoperirile le fac singur. Omu-i șubred. Într-o zi are dispoziție, în alta nu. Într-o zi te simți mai deștept, în alta mai prost. Eu când mă simt mai deștept, îmi scriu scrisori pentru când voi fi mai prost”, mărturisește artistul.

Sunt Maia și am menstruație

Reportajul vorbește despre istoria unei adolescente, povestită la persoana I-a, despre prima sa menstruație, incidentul cu diriginta și experiența urâtă prin care a trecut.

Ne bucurăm că acest reportaj a fost un punct de pornire pentru discuțiile publice legate de acest proces biologic considerat tabu de societatea noastră.

În abisul geloziei

Un reportaj complex despre violența domestica, cauzele acesteia și, mai ales, consecințe. Gelozia este una dintre cele mai frecvente cauze ale violenței domestice.

„Ea vine, de cele mai dese ori, din neîncrederea în sine, care, la rândul său, cauzează neîncrederea în celălalt”, se arată în reportaj.

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în 2017, doar cu ajutorul vostru, al cititorilor, putem deveni mai buni și mai buni. Dacă aveți ceva de spus, cunoașteți istorii interesante care merită făcute publice sau orice altă idee – le așteptăm pe toate la [email protected].

La mulți ani!

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.