Candu: Bunurile fraudei bancare vor fi recuperate de o echipă mixtă, condusă de un procuror special

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul și Guvernul se vor adresa procurorului general Eduard Harunjen cu solicitarea de a nominaliza un procuror special pe cazurile de recuperare a bunurilor fraudate în cadrul așa-zisului „jaf al secolului”, aflate acum peste hotare. Acesta împreună cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, compania Kroll, dar și Biroul Federal de Investigații (FBI) din Statele Unite ale Americii, vor avea misiunea de a recupera cât mai mult din banii fraudați. Despre aceasta a relatat președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu de totalizare a anului 2017, dar și a planurilor pentru 2018.

„La mijlocul lunii ianuarie misiunea Kroll va veni la Chișinău. Vom avea o discuție suplimentară cu ei pentru a definitiva strategia de recuperare a fraudei bancare, dacă vorbim de bunurile fraudate aflate peste hotare. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, vom face o solicitare procurorului general ca să fie nominalizat un procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare, care împreună cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Kroll și alte agenții, inclusiv FBI, Statele Unite e bine să se implice și trebuie să se implice pentru că frauda a fost în baza dolarului, și când instrumentul financiar e dolarul, atunci Statele Unite au dreptul și chiar au obligația să se angajeze și ei în investigație. Să se creeze această echipă mixtă din mai multe instituții, condusă de un procuror detașat special pe acest caz, și să începem procedura de recuperare a bunurilor infracționale de peste hotare”, a spus Candu în cadrul interviului oferit pentru postul public de televiziune „Moldova 1”.

Potrivit președintelui Parlamentului, scopul este, inclusiv pentru anul 2018, să se recupereze „cât mai repede și cât mai mult”. „În orice caz, știți că am votat acea lege pe 25 de ani. Departe este gândul că noi vom recupera în 25 de ani. Nu, noi ne propunem să recuperăm în câțiva ani absolut tot și toți cei care au vina lor și au participat la fraudă să fie trași la răspundere”, a mai declarat Candu, precizând că deja există multe dosare „complexe și cu renume în justiția moldovenească” care trebuie „să fie duse până la capăt condamnările, iar statul să recupereze cât mai mult din fraudă”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...