Anthony Hopkins, în ceas aniversar. La ce vârstă a ajuns celebrul actor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Celebrul actor Anthony Hopkins împlinește 80 de ani la 31 decembrie. S-a născut în localitatea Margam, Țara Galilor. A absolvit Colegiul Regal de Muzică și Teatru în 1957. În 1965 s-a mutat la Londra și s-a alăturat echipei de la Teatrul Național, la invitația lui Lawrence Olivier care a văzut în Hopkins un talent aparte. În 1967, a jucat în primul său film pentru televiziune, „A Flea in Her Ear” (1967), conform www.imdb.com.

Acel prim rol l-a propulsat pentru o carieră de succes în televiziune și cinematografie. În 1968 a jucat în „The Lion in Winter” (1968) alături de Timothy Dalton. Şi-a făcut debutul pe Broadway în 1974 în spectacolul „Equus”, potrivit portalului de specialitate www.rottentomatoes.com.

În 1977, a jucat în producţia de răsunet „A Bridge Too Far” alături de James Caan, Gene Hackman, Sean Connery, Michael Caine, Elliott Gould and Laurence Olivier. În 1980 s-a implicat în producţia „The Elephant Man” şi în adaptările pentru micul ecran ale operelor „Othello” (1981) şi „The Hunchback of Notre Dame” (1982).

Pentru activitatea depusă a fost recompensat în 1987 cu titlul Comandor al Imperiului Britanic. În acelaşi an, a jucat în producţia „84 Charing Cross Road”, care a fost foarte bine apreciată de criticii de film. În 1993, a primit titlul de Cavaler, potrivit sursei amintite.

În anii ’90 a jucat în filme precum „Desperate Hours” (1990), „Howards End” (1992), „The Remains of the Day” (1993), în acest din urmă film, pentru interpretarea sa a fost nominalizat la Oscar. Au urmat „Legends of the Fall” (1994), „Nixon” (1995; pentru care a fost nominalizat la prestigioasa statuetă a Academiei Americane de Film), „Surviving Picasso” (1996), „Amistad” (1997 – nominalizat la Oscar), „The Mask of Zorro” (1998), „Meet Joe Black” (1998) şi „Instinct” (1999).

Unul dintre cele mai importante roluri ale sale şi pentru care a şi câştigat un Oscar pentru cel mai bun actor şi un premiu BAFTA acordat de Academia Britanică de Film, a fost cel al lui Hannibal Lecter în producţia „The Silence of the Lambs” (1991), indică thefamousepeople.com şi imdb.com.

A primit premiul BAFTA pentru rolul din filmul autobiografic „Shadowlands” (1993), fiind de asemenea foarte apreciat pentru modul în care l-a portretizat pe profesorul C. S. Lewis de la universitatea Oxford.

Unul dintre rolurile sale favorite, după cum a declarat chiar el, a fost întruchiparea lui Burt Munro din filmul autobiografic „The World’s fastest Indian” (2005), potrivit www.thefamouspeople.com.

Până în prezent, a câştigat 47 de premii şi a fost nominalizat la alte 60 de distincţii, potrivit portalului www.imdb.com. Cel mai recent rol al său a fost în producţia „Transformers: The Last Knight” în regia lui Michael Bay, conform The Hollywood Reporter.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...