14:24:56 23.04.2024
Stiri

CONCEPT NOU: Elevii din clasele primare, FĂRĂ teme pe acasă, FĂRĂ note la unele discipline în gimnazii și mai PUȚINE ore obligatorii în liceu

Social 30.12.2017 13:30 Vizualizări3293 Autor: Ziarul National
CONCEPT NOU: Elevii din clasele primare, FĂRĂ teme pe acasă, FĂRĂ note la unele discipline în gimnazii și mai PUȚINE ore obligatorii în liceu


Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că a aprobat deja noul Concept de dezvoltare a Curriculumului Național din învățământul primar, gimnazial și liceal, care prevede, între altele, scutirea elevilor din clasele primare de teme pentru acasă, eliminarea notelor pentru unele discipline din gimnaziu și mai puține ore și de discipline obligatorii pentru liceeni.

Potrivit noului concept, prezentat de ministra Monica Babuc într-o conferință de presă, în Planul de învățământ va fi inclus și compartimentul „Extensii curriculare ce prevăd studierea la un nivel avansat a disciplinelor de profil”.

Totodată, documentul prevede reconceptualizarea statutului, rolului și funcțiilor disciplinelor opționale și mărirea cotei acestora în planurile de învățământ, pentru diversificarea ofertelor educaționale și asigurarea la maximum a intereselor și oportunităților elevilor.

În gimnazii ar urma să fie exclusă evaluarea prin note și introdusă cea prin descriptori la discipline precum educația muzicală, educația plastică și educația tehnologică.

De asemenea, se prevede excluderea evaluării prin note și a normativelor obligatorii la disciplina educație fizică în învățământul gimnazial.

Ministra Babuc a mai anunțat că unele discipline școlare urmează să fie reconceptualizate, atribuindu-le valențe formative prioritare. De exemplu, ora de dirigenție va deveni disciplină obligatorie în clasele gimnaziale, pentru o abordare specifică și flexibilă în dezvoltarea personală a elevului, prin ghidarea în carieră, comunicarea interpersonală, voluntariat, iar educația tehnologică va include în învățământul primar module de „robotică”, „informatică aplicată”, păstrând și modulele ce țin de tradițiile populare.

Educația civică va fi redenumită în „educație pentru societate”, iar conținuturile educaționale privind educația pentru cetățenia democratică și educația pentru drepturile omului voe deveni dimensiuni de referință. Tehnologiile digitale și cultura gestionării informației urmează să fie valorificate la toate treptele învățământului general, în scopul dezvoltării competențelor digitale etc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md