Lista celor mai dure amenzi pe care le-a oferit în 2017 Consiliul Concurenței agenților economici din Moldova

concurenta-e1494316665237-770×389
Foto: BizLaw.md

Formarea mediului concurențial loial este o misiune importantă, pentru că doar cu eforturi comune ale mediului de afaceri, ale autorităților statului, mass-mediei, societății civile și a Consiliului Concurenței poate fi menținut un mediu concurențial loial. Echipa #diez a decis să verifice care au fost cele mai mari amenzi date de către Consiliul Concurenței în 2017.

#1. 3,5 mln. lei pentru prezentarea ofertelor trucate

Peste 3,5 mln lei vor achita în bugetul de stat întreprinderile „Dominic” S.R.L. și „Comerț – Gaz” S.R.L. pentru încălcarea legislației concurențiale. Întreprinderile  au încheiat un acord  anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând  cu oferte trucate la licitația publică organizată și desfășurată de Î.M. Regia Autosalubritate, ceea ce reprezintă o restricționare gravă a concurenței.

Totodată,  colaborarea efectivă cu Consiliul Concurenței a întreprinderii „Comerț – Gaz” S.R.L. pe parcursul investigației, exprimată prin furnizarea informațiilor solicitate și oferirea detaliilor acordului anticoncurențial încheiat, a întrunit condițiile legale prevăzute pentru aplicarea unei reduceri din nivelul sancțiunii de bază  determinat.

Pentru detalii accesați: Decizia Plenului Conciliului Concurenței nr. DA -60 din 30.11.2017.

Menționăm că în conformitate cu prevederile legislației în domeniul concurenței sunt interzise, orice acorduri între întreprinderi sau asociaţii de întreprinderi, orice decizii ale asociaţiilor de  întreprinderi şi orice practici concertate  care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenţei pe piaţa Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.

#2. 1,6 mln. lei pentru refuzul de a se supune inspecţiei efectuate de către colaboratorii Consiliului Concurenței

Întreprinderea „System Capital Management” S.R.L. a fost sancționată cu 1,6 mln. lei pentru refuzul de a se supune inspecţiei efectuate de către colaboratorii Consiliului Concurenței, în urma deciziei adoptate de către Plenul Consiliului Concurenței, prin care s-a constatat încălcarea art. 68 alin. (1)  lit. d) din Legea Concurenței nr. 183 din 11.07.2012.

Angajaţii Consiliului Concurenţei abilitaţi să desfăşoare o inspecţie au dreptul să intre în încăperi, pe terenuri sau în mijloace de transport aflate în proprietatea sau în folosinţa întreprinderii, asociaţiei de întreprinderi sau autorităţilor administraţiei publice, să examineze registre şi orice documente aflate în raport cu obiectul şi scopul investigaţiei, indiferent de suportul fizic sau electronic pe care sunt păstrate, să ridice sau să obţină copii sau extrase, sub orice formă, din registre şi documente, să ridice registrele şi documentele, să sigileze încăperile destinate activităţii întreprinderii sau asociaţiei de întreprinderi, să solicite oricărui reprezentant sau angajat al întreprinderii, al asociaţiei de întreprinderi sau al autorităţii administraţiei publice explicaţii asupra faptelor sau documentelor aflate în raport cu obiectul şi scopul investigaţiei şi să înregistreze răspunsurile acestora, să ceară ca informaţia aflată în raport cu obiectul şi scopul investigaţiei, păstrată pe calculator şi accesibilă din încăpere, să fie prezentată într-o formă care ar permite ridicarea, precum şi să fie vizibilă şi lizibilă.

În cazul în care angajaţii Consiliului Concurenţei cer explicaţii reprezentanţilor sau angajaţilor unei întreprinderi sau ai unei asociaţii de întreprinderi, explicaţiile vizate pot fi înregistrate sub orice formă. Totodată, întreprinderea, asociaţia de întreprinderi, autoritatea administraţiei publice au obligaţia să se supună inspecţiei Consiliului Concurenţei, în caz contrar vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu prevederile legale.

Activitatea întreprinderilor supuse inspecției nu este perturbată în cazul în care cei vizați sunt cooperanți. Împiedicarea sau refuzul de a vă supune inspecției sunt sancționate. Iar în situația în care investigația arată că nu sunteți vinovați, oare vedeți rațional să achitați o amendă pentru nerespectarea procedurii?!

Pentru detalii cu privire la amenda aplicată întreprinderii „System Capital Management” S.R.L. accesați: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. DA-7 din 24.03.2017

#3. 1 mln de lei pentru copierea ilegală a ambalajului unui produs

1 051 775,65 lei a constituit amenda aplicată de Plenul Consiliului Concurenței întreprinderii „Supraten” S.A. pentru încălcarea legislației în domeniul concurenției, manifestată prin copierea ilegală a ambalajului unui produs, ce aparține întreprinderii „Saint-Gobain Byggprodukter AB”, Suedia.

Curtea de Apel a menținut Decizia Plenului Consiliului Concurenței prin care s-a constatat că acțiunile întreprinse de întreprinderea „Supraten” S.A. sunt de natură să creeze o confuzie și ar putea fi în stare să afecteze interesele legitime ale reclamantului.

Pentru detalii accesați: Decizia Plenului Consiliului Concurenței nr. CN-36 din 21.07.2016

Mai multe vedeți pe pagina de Facebook a Consiliului Concurenței din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente