Andrian Candu: Vom cere un procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare

Frauda bancară va fi recuperată de către o echipă mixtă formată din mai multe instituţii din ţară, dar şi de peste hotarele ţării. O declaraţie în acest sens a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unei ediţii speciale la Moldova 1.

Potrivit speakerului, echipa urmează a fi condusă de către un procuror detaşat special pe acest caz.

„Vom face o apelare către procurorul general pentru a fi nominalizat un procuror special pe cazurile de recuperare a fraudei bancare de peste hotare, care împreună cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, inclusiv Kroll și alte agenții, să începe din recuperarea bunurilor infracționale de peste hotare”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit lui, acest procuror special urmează să colaboreze cu Agenția de recuperare a bunurilor infracționale, cu compania Kroll și chiar cu FBI-ul american.

În context, Andrian Candu a spus că o misiune Kroll va veni la Chișinău la mijlocul lunii ianuarie, iar în cadrul întrevederilor cu membrii acesteia va avea loc o discuție suplimentară, pentru a definitiva strategia de recuperare a bunurilor fraudate aflate peste hotare.

„Noi ne propunem să colectăm în câțiva ani absolut tot și toți cei care au vina lor și au participat fraudă să fie trași la răspundere. Deja sunt dosare foarte multe dosare complexe cu nume și renume în justiția moldovenească. Să fie duse la capăt condamnările, iar statul să recupereze cât mai repede din fraudă”, a declarat Andrian Candu.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.