Germania, cea mai ridicată inflație din ultimii cinci ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Germania înregistrează cea mai ridicată inflație din ultimii cinci ani, conform datelor statistice oficiale, publicate vineri.

Prețurile de consum în principala economie europeană au crescut, în medie, cu 1,7% în anul 2017, acesta fiind cel mai mare avans înregistrat după 2012, când inflația a fost de 2,1%, arată datele preliminare publicate vineri de Oficiul federal de statistică (Destatis), informează Reuters.

În luna decembrie 2017, indicele armonizat al prețurilor de consum a crescut cu 0,8% comparativ cu luna noiembrie 2017 și cu 1,6% comparativ cu luna decembrie 2016, peste estimările economiștilor intervievați de Reuters care se așteptau la creșteri de 0,6% respectiv 1,4%. Creșterea prețurilor produselor alimentare a avut cea mai mare contribuție la creșterea indicelui prețurilor de consum în luna decembrie, urmată de creșterea chiriilor, a precizat Oficiul federal de statistică.

Aceste date statistice care arată creșterea inflației în principala economie a zonei euro ar urma să sporească presiunile asupra Băncii Centrale Europene pentru ca aceasta să retragă stimulentele monetare. Următoarea ședință de politică monetară a Consiliului guvernatorilor BCE va avea loc în data de 25 ianuarie.

În prezent, economia germană funcționează la turație maximă, atât consumul cât și exporturile nefiind afectate de eșecul cancelarului Angela Merkel de a forma un guvern după alegerile din septembrie. Unii economiști cred că dobânzile reduse practicate de BCE conduc la supraîncălzirea economiei Germaniei și cer instituției de la Frankfurt să pună capăt dobânzilor reduse.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...