Petiție către Mitropolia Moldovei: Cerem transparență financiară și decizională!// VIDEO

Un grup de membri ai Bisericii Ortodoxe din Moldova au lansat o petiție în care cer transparență financiară și decizională de la conducerea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove.

Astfel, petiționarii cer de la conducerea Mitropoliei Moldovei să fie prezentat un raport financiar anual în care se va prezenta lista cheltuielilor și veniturilor anuale ale mitropoliei.

De asemenea, prezentarea publică care este proveniența banilor din care se vrea a construi casa parohială din spatele Catedralei mitropolitane “Nașterea Domnului” din Chișinău și care este suma totală disponibilă pentru construcție.

În plus, este solicitată transparență decizională în cadrul luării deciziilor privind cheltuielile banilor proveniți din donațiile membrilor Bisericii.

“Ne interesează cine, cum și de ce ia deciziile de a se cheltui banii Bisericii în modul cum se face, adică pentru Casă parohială se găsesc bani, nu și pentru altceva mai necesar Bisericii, de exemplu Centru social-filantropic, rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice, etc”, se arată în petiție.

Ion Andronache, inițiatorul petiției, a lansat și un mesaj video în care explică care au fost motivele lansării acesteia. Potrivit lui, fiecare parohie, achită la Mitropolie un impozit trimestrial, însă ulterior  nimeni nu știe ce se face cu acești bani.

Preoții parohi sau un reprezentant al Parohiei vine o dată la trei luni la Mitropolie și lasă plicul. Mai departe, pe nimeni nu-l interesează ce se întâmplă. Banii Parohiei sunt banii voștri, sunt banii membrilor Parohiei și este bine și corect să cuoașteți cine și cum se folosește de ei”,  a spus Ion Andronache.

Totodată, el a arătat că cei de la conducerea Mitropoliei refuză instalarea unor rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii la intrarea în catedrala mitropolitană “Nașterea Domnului” din Chișinău, motivând refuzul prin lipsa mijloacelor financiare,