Ultima ședință a Comisiei Unificate de Control din 2017, întreruptă de delegația transnistreană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultima ședință a Comisiei Unificate de Control din acest an, prezidată de delegația Federației Ruse, a fost întreruptă de delegația transnistreană. Astfel, la propunerea Conducătorului delegației Federației Ruse, ședința a fost amânată pentru data de 11 ianuarie 2018.

La 28 decembrie curent, Comisia Unificată de Control s-a întrunit în orașul Bender în şedinţă, având pe ordinea de zi trei subiecte. În cadrul chestiunii organizatorice, delegația transnistreană l-a propus pe Ruslan Mova în calitate de expert cu statut permanent pe domeniul afacerilor interne.

Este de menționat, că nici în cadrul acestei ședințe Comisia Unificată de Control nu a reușit să aprobe raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit al FMMP privind situația în Zona de Securitate din perioada 13-19 decembrie 2017, care a fost audiat și la ședința din 21 decembrie, a cărui aprobare a fost amânată, din cauza că delegația transnistreană a solicitat consultări suplimentare, în contextul acțiunilor din 2 decembrie, când pretinsele structuri de forță transnistrene au instalat în mod abuziv un așa-numit „post de grăniceri și vameși” pe tronsonul de drum aflat în gestiunea SRL „Anina”, în preajma satului Hârbovăț, care creează dificultăți pentru libera circulație a persoanelor și bunurilor și destabilizează situația în Zona de Securitate.

Conducătorul delegației Federației Ruse a atras atenția părților asupra necesității de a se abține de la măsuri unilaterale în ceea ce privește activitatea posturilor, amplasate în Zona de Securitate. Având în vedere că chestiunea în cauză a mai fost discutată, el a propus ca raportul să fie supus votului. Propunerea a fost, însă, respinsă din start de partea transnistreană. Pentru a justifica poziția neconstructivă a reprezentanților transnistreni, Oleg Beleakov, co-președinte al CUC, a invocat argumente irelevante, rupte de realitate.

În pofida eforturilor participanților la ședință de a identifica soluții de compromis pentru depășirea situației create, delegația transnistreană a întrerupt, totuși, ședința CUC.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...