/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Mai aproape de referendum. Grupul de inițiativă pentru referendumul „nu-mixt” a depus actele la CEC

missing
29 decembrie 2017, ora 19:19

Liderii grupului de inițiativă au depus astăzi pachetul de acte pentru a fi înregistrați la Comisia Electorală Centrală. Potrivit legislației, CEC trebuie să ia o decizie în cel mult 15 zile. Dacă vor fi înregistrați, inițiatorii vor avea la dispoziție cel mult 3 luni pentru a aduna peste 200 de mii de semnături.

CEC verifică listele de subscripție și, în cazul în care sunt întrunite toate condițiile prevăzute de legislație, inclusiv numărul de minim 200 de mii de semnături, se transmit documentele către Parlament pentru a fi examinate și luarea deciziei de desfășurare a referendumului”, susține președinta CC Alina Russu.

Potrivit organizatorilor, referendumul de anulare a sistemului de vot mixt ar urma să ne coste 40 de milioane de lei. Conform unei hotărâri a Comisiei Electorale Centrale, costurile s-ar ridica la peste 70 de milioane de lei.

Avem o guvernare pe care o reprezintă dl Candu, cu care noi nu suntem de acord. Nici cu modul de guvernare, nici cu costurile, pentru că ne-a costat cca 1 miliard de dolari și vom plăti dublu 24 de ani înainte 25 de miliarde în rezultatul jafului din rezervele Băncii Naționale”, susține Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă.

La finele lunii noiembrie, reprezentanții societății civile și-au anunțat intenția de a organiza un referendum de abrogare a controversatei legi, aprobată de democrați, socialiști și popular-europeni. Democratul Andrian Candu a declarat, ulterior, că inițiativa are o tentă politică, susținând că acesta ar putea fi un exercițiu eșuat.

Acesta ar putea fi primul referendum legislativ desfășurat în țara noastră. Odată aprobate de Comisia Electorală Centrală, rezultatele plebiscitului intră automat în vigoare, adică fără aprobarea Parlamentului, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unui referendum consultativ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram