Şapte lucruri pe care nu trebuie să le faci dacă eşti o persoană hipersensibilă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Unele persoane sunt foarte sensibile. De aceea, este de datoria lor să ia măsuri proactive în protecţie, ceea ce înseamnă că trebuie să se ferească de anumite situaţii pentru a-şi face existenţa cât de cât suportabilă.

Să se uite la filme horror înainte de culcare

Dacă eşti o persoană sensibilă, „vizionarea filmelor horror înainte de culcare poate face ca o persoană să interiorizeze violenţa în visurile lor”, a precizat psihologul Clarissa Silva. „În visuri, ei sau cei apropiaţi devin victimele violenţelor şi sunt incapabili să îşi revină în scurt timp”, potrivit Descoperă.

Lucrul într-un mediu ierarhic

Chiar şi pentru persoanele mai rezistente, munca într-un mediu unde ierarhia este întotdeauna un factor este stresantă. Pentru persoanele sensibile, este mult mai solicitant, scrie Bustle.

„Oamenii sensibili internalizează critica constructivă mai dur decât o persoană normală”, precizează Silva. „Pentru persoana sensibilă, se simte ca un atac la propria persoană. Nu este doar că trebuie să devină mai buni într-o anumită zonă, dar se simt ca eşecuri totale pentru că o iau mai personal decât persoana normală. Sunt mai productivi într-un mediu non-ierarhic”.

Suprastimularea

Nu contează cât de mult iubeşti concertele, dar muzica dată tare poate afecta o persoană sensibilă. Dacă adaugi luminile, locul întunecat şi mulţi oameni, este un atac de panică ce aşteaptă să se întâmple.

„Mersul la un club sau la un concert este o stimulare prea mare pentru o persoană sensibilă”, a precizat Silva. „Creează o supraîncărcare senzorială pentru aceştia şi le anulează capacitatea de a se simţi confortabil. Este fizic dureros pentru ei”.

Participarea în sporturile de grup

Deşi unii oameni se pot simţi bine în astfel de medii, nu este şi cazul oamenilor sensibili. „Persoanele acestea tind să evite exerciţiile şi sporturile de grup pentru că simt că toată lumea se uită la ei”, a afirmat Silva. „ A lua parte la aceste activităţi aduce sentimentul că oamenii se aşteaptă ca ei să eşueze. Pentru oamenii sensibili, apare ideea că că nu sunt suficient de buni”.

Activităţi de multitasking

Anxietatea este inevitabilă pentru oamenii sensibili dacă încearcă să realizeze mai multe lucruri în acelaşi timp.

„La muncă, persoanele sensibile nu pot fi multitasking şi să lucreze la nivel maxim”, a precizat psihologul. „Dacă le dai mai multă muncă decât pot face faţă, se vor simţi neliniştiţi şi vor avea dificultăţi în a fi productivi”.

Să fie puse într-o poziţie în care să fie criticaţi

Deşi foarte mulţi oameni preferă să nu se pună într-o astfel de poziţie, pentru cei sensibili, o astfel de situaţie nu dispare cu uşurinţă.

„Pentru că persoanelor sensibile nu le place să fie criticate, vor încerca să evite situaţia prin orice mijloc”, a precizat Silva. „Deseori, îi face să mulţumească oamenii doar ca să nu aibă de-a face cu ei.”. Astfel, apare acţiunea de a renunţa la propria persoană, ceea ce duce numai la eşec.

Să fie în prezenţa persoanelor toxice

Toxicitatea aceasta socială este mai rea pentru o persoană sensibilă decât este pentru o persoană normală, iar consecinţele sunt mai grave şi mai haotice.

„Persoanele sensibile experimentează lumea la un nivel emoţional şi empatic”, a susţinut Silva. De aceea sunt mai afectaţi de comportamentul anumitor oameni sau dacă sunt puse în situaţii grele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...