Grupul de inițiativă pentru referendumul „nu-mixt” a depus actele la CEC. Comisia are 15 zile pentru o decizie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții grupului de inițiativă pentru inițierea referendumului de anulare a sistemului electoral mixt au mers azi la Comisia Electorală Centrală pentru a depune pachetul de acte pentru a fi înregistrați. Astfel, CEC are la dispoziție un termen de 15 zile, pentru a examina veridicitatea datelor și a emite o decizie de înregistrare sau neînregistrare a grupului de inițiativă. În cazul unui răspuns favorabil, CEC va elibera listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor.

În listă se regăsesc numele a 735 de persoane care au participat la ședința de constituire a grupului, din 17 decembrie curent, în condițiile în care, conform legii, numărul minim pentru înregistrarea grupului este de 300 de persoane.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor s-a arătat încrezător că grupul va fi înregistrat în mod oficial, iar astfel se va purcede la colectarea semnăturilor în vederea organizării referendumului legislativ, fiind nevoie de 200 de mii de semnături ale cetățenilor cu drept de vot, în cazul dat, fără specificarea privind proveniența din cel puțin jumătate din raioanele țării, așa cum se întâmplă în cazul referendumului constituțional.

Întrebat care sunt șansele de abrogare a legii privind sistemul electoral mixt, Ștefan Gligor a menționat că acestea „depind de efortul pe care îl depui”. „Eu consider că noi avem toate șansele să o abrogăm”, a opinat acesta.

Cât ține de declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, precum că ar putea căuta resurse alternative de finanțare a referendumului, doar ca acesta să nu fie organizat din bani bugetari, președintele grupului de inițiativă a menționat că „vorbim despre cheltuieli prevăzute de lege și domnul Candu nu se poate implica”. „Democrația adevărată costă și în momentul în care noi nu ne exercităm drepturile, avem o guvernare pe care o avem.
Populația nu susține mixtul. A fost indusă în eroare”, a subliniat Gligor.

Vedeți și: A fost constituit grupul de inițiativă pentru referendumul de anulare a sistemului mixt. Organizatorii au purtat mărțișoare

Prezentă la depunerea documentelor, președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a menționat că CEC se va expune în terne de 15 zile, adoptând o decizie în cadrul unei ședințe publice a Comisiei. După adoptarea hotărârii, vor fi eliberate liste de subscripție, iar grupul va avea la dispoziție între două, dar nu mai mult de trei luni, pentru colectarea semnăturilor, și dacă vor fi întrunite toate condițiile, pachetul de documente va fi transmis Parlamentului pentru stabilirea datei referendumului.

„Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când este inițiată procedura de inițiere a unui referendum legislativ”, a menționat președintele CEC.

Aceasta a refuzat să estimeze care ar fi costurile unui asemenea referendum, făcând trimitere la inițiativa de organizare a referendumului constituțional de către Plaforma Demnitate și Adevăr, în primăvara anului 2015, atunci cheltuielile fiind estimate la peste 70 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...