În consecinţă, reprezentanţii API anunţă că au intentat procedurile juridice de executare silită. Se întâmplă după un proces de judecată care a durat un an şi jumătate.

Vitalie Zama, avocatul API, afirmă că dacă după somaţia executorului judecătoresc, „Poşta Moldovei” nu va executa hotărârea, acesta va putea cere atragerea la răspundere administrativă şi, ulterior, penală a conducerii întreprinderii, potrivit portalului Moldova Curată.

Amintim că, anul trecut, API a solicitat de la „Poşta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară. Atunci, directorul întreprinderii, Serghei Nastas, a refuzat să ofere aceste date, invocând faptul că „Poşta Moldovei” nu ar fi furnizor de informaţii publice.

Prima instanţă i-a dat câştig de cauză Asociaţiei, însă Curtea de Apel Chişinău a casat hotărârea şi a respins cererea API. Totuşi CSJ a constatat că instanţa de apel a apreciat gresit circumstanţele cauzei, iar justificările „Poştei Moldovei” nu au fost întemeiate.