Un muzeu oferă 10 milioane dolari recompensă pentru a rezolva un furt de tablouri de acum 27 de ani. Cum a avut loc jaful

Muzeul Isabella Stewart Gardner propune o recompensă pentru indicii legate de furtul a 13 pânze din 1990. Oferta expiră pe 31 decembrie, la miezul nopţii, potrivit Le Point.

Pe 18 martie 1990, doi bărbaţi îmbrăcaţi în poliţişti au intrat în incinta Isabella Stewart Gardner Museum din Boston. I-au închis pe cei doi gardieni şi au furat 13 pânze cu semnătură, dintre care trei Rembrandt, un Vermeer, trei Degas şi un Manet. Lucrările au fost estimate în total în 2016 între 200 şi 300 de milioane de dolari. Un furt fără precedent, minuţios pregătit.

Douăzeci şi şapte de ani mai târziu, nici autorii şi nici operele nu au fost găsite. Muzeul promitea de atunci o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice fel de indiciu, şi a crescut la 10 milioane de dolari din luna mai, relatează News.ro.

„Putem să ne imaginăm că o organizaţie sau nişte hoţi îşi bat joc de o recompensă de 5 milioane de dolari”, a explicat pentru The New York Times Anthony Amore, directorul securităţii din muzeu, dar „este de neconceput să simtă acelaşi lucru pentru 10 milioane de dolari”.

În 27 de ani, teoriile despre autorii furtului s-au înmulţit şi despre viitorul pânzelor. În 2013, FBI a afirmat că ştie cine sunt hoţii, asigurând că sunt morţi, însă fără a dezvălui numele lor. În 2015, biroul federal a acuzat doi huligani locali. Însă, pentru FBI investigaţiile sunt încă în desfăşurare şi ancheta deschisă.

La moartea sa, în 1924, Isabella Stewart Gardner a precizat că moştenirea ei trebuie să rămână statului. Până la 1 ianuarie, Anthony Amore va rămâne lângă telefon, a explicat el pentru The New York Times. „M-am pregătit mai mult de 10 ani pentru orice scenariu. Mă aştept la orice, nu voi pleca nicăieri”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.