Actualitate

În Găgăuzia, doar 4,2% din elevi studiază în limba română

În regiunea Sud, în limba română studiază 79,9% din elevi, în regiunea Nord – 75,0%, iar în capitală – 72,9%.

BNS transmite că limba română este limba de predare oficială în sistemul național de educație, 77,1% dintre elevii înscriși în învățământul primar și secundar general studiind în această limbă.

Numărul elevilor care studiază limba engleză s-a majorat comparativ cu anul de studii 2016/2017 cu 4,3%, înregistrând valoarea de 215,6 mii persoane, în timp ce ponderea elevilor care studiază limba franceză s-a diminuat cu 1,8% mii și constituie 118,8 mii persoane. Cu circa o mie persoane (cu 12,3%) s-a majorat numărul elevilor care studiază limba germană. Cea mai mare parte a elevilor din mediul urban studiază limba engleză – 90,6% (cu 1,2 p. p. mai mult față de anul de studii precedent), pe când, în instituţiile din mediul rural, preponderent este studiată limba franceză –53,5% elevi (cu 2 p. p. mai puțin).

În ultimii cinci ani, numărul de elevi s-a diminuat cu 5%, ceea ce a dus la reducerea numărului de clase cu 1273 unități sau cu 7,3%. Numărul mediu de elevi per clasă a constituit circa 21 persoane, înregistrând în acelaşi timp o valoare de 25 elevi per clasă în mediul urban şi 18 elevi per clasă în mediul rural. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *