Nu va exista o soluţie în Siria fără plecare lui Al-Assad, consideră preşedintele Erdogan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Tunisia, a reafirmat miercuri că în opinia lui nu există nicio soluţie posibilă în Siria fără plecarea preşedintelui Bashar al-Assad, aceasta fiind una dintre problemele de care încercările de mediere internaţionale se împiedică, relatează AFP.

„Este absolut imposibil să se avanseze cu Assad în Siria”, a declarat Erdogan în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său tunisian Béji Caid Essebsi.

„O spun foarte clar, Bashar al-Assad este un terorist care a recurs la terorismul de stat. Nu putem spune: „Assad poate rezolva problema”. Dacă facem aceasta, ar însemna să comitem o nedreptate” faţă de sirienii ucişi în conflict, a adăugat el, potrivit Agerpres.

Preşedintele turc a susţinut cu fermitate poziţia Ankarei la câteva zile după un apel comun lansat de Turcia, susţinătoare a rebelilor sirieni, dar de asemenea de Rusia şi Iran, aliate ale preşedintelui Bashar al-Assad, de a reuni la sfârşitul lunii ianuarie părţile implicate în conflict pentru a avansa spre găsirea unei soluţii politice.

După eşecul unei noi runde de convorbiri organizate în decembrie la Geneva sub egida ONU, Moscova, Teheranul şi Ankara şi-au relansat propunerea privind desfăşurarea în staţiunea rusă Soci la sfârşitul lunii ianuarie a unei reuniuni în urma căreia să fie creat un „congres al dialogului naţional” sirian.

Unii susţinători tradiţionali ai opoziţiei siriene sunt mai puţin dornici ca plecarea preşedintelui Assad să devină o condiţie prealabilă pentru negocieri. Guvernul sirian refuză, la rândul său, orice discuţie privind soarta şefului statului.

După şase ani de conflict care s-a soldat cu peste 340.000 de morţi şi milioane de persoane strămutate şi refugiate, regimul sirian, susţinut de armata rusă, deţine controlul pe teren, dar perspectiva unei soluţionări politice rămâne într-un punct mort.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...