Lista celor mai importante evenimente politice din 2017

Foto: sputnik.md

Arestarea primarului Dorin Chirtoacă, modificarea sistemului electoral, declararea lui Dimitri Rogozin persoană non grata sunt doar câteva dintre cele mai importante evenimente politice care au avut loc în 2017. Mai jos urmăriți lista completă compilată de Centrul Tehnologiilor Electorale.

 #. Proiectul de introducere a vectorului european în Constituția RM – Continuarea implementării planului de Integrare a Republicii Moldova în UE și revendicarea rolului de apărător al vectorului european de către partidul de Guvernare

Guvernul a dat dovadă că va continua procesul de Integrarea a RM în UE și s-a poziționat ca garant al acestui proces, ceea ce a determinat liderii țărilor vecine (România și Ucraina) să susțină sprijinul drumului european al RM și să încurajeze comunitatea Consiliului Europei să continue să sprijine Moldova; Progresarea relațiilor cu țările vecine, FMI și UE; Susținerea eforturilor pentru reformare din partea SUA și UE.

#. Dmitri Rogozin, declarat persoană non grata pe teritoriul Republicii Moldova – Agravarea relațiilor între Moldova și Federația Rusă

Situația geopolitică, Acordul și susținerea Republicii Moldova din partea SUA și UE care a hotărât să mențină presiunea asupra Rusiei în legătură cu Ucraina și relațiile de prietenie moldo-ccrainene – toate acestea lucruri preziceau creșterea tensiunii în relațiile moldo-ruse care sunt necesare pentru soluționarea problemei Transnistriei, însă Guvernul nu a putut să mențină relațiile diplomatice la nivel neutru. În mare parte a avut efect negativ și conflictul între Guvernul RM și președintele RM, care se declară contra procesului de Euro-integrare.

#. Modificarea sistemului electoral

Trecerea la un sistem electoral dorit de majoritatea cetățenilor, oferindu-le posibilitatea de a alege reprezentantul în Legislativ din rândurile reprezentanților circumscripției teritoriale din care fac parte se poziționează ca un rezultat pozitiv.

Partea negativă este dezbinarea societății în două tabere. Campania de informare despre sistemul electoral și eforturile autorilor inițiativei nu au fost suficiente pentru a convinge toți cetățenii și oficialii europeni de a trece la un sistem electoral nou.

#. Arestarea primarului general Dorin Chirtoacă

Arestarea primarului general Dorin Chirtoacă a dat start luptei cu corupția în Primăria din Capitală și reformarea aparatului Primăriei. Au urmat înaintarea la post de primar interimar pe doamna Silvia Radu, startul reformării aparatului Primăriei și lansarea programului anticorupție pe anul 2018.

Ca urmare negativă a arestului primarului general, Partidul Liberal iese din coaliția de Guvernare și trece în opoziție, implicarea primarului în scheme corupte permite forțelor de stânga să înceapă campania electorală înainte de termen prin Referendum.

#. Referendumul din Capitală pentru demiterea primarului

Mobilizarea forțelor de dreapta pro-europene pentru stoparea jocului politic al forțelor de stânga, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2016.

Eșuarea referendumului a arătat și problema mobilizării spectrului de stânga din cauza conflictului între PSRM și PN.

#. Formarea unui bloc comun contra Guvernării și deziluzia față de protest ca măsură de presiune asupra guvernării

Formarea unui bloc comun între forțele politice care ar putea pune presiune asupra Guvernării a eșuat, unirea forțelor pro-europene cu forțele radicale pro-rusești în mare parte a avut un efect negativ și scăderea încrederii cetățenilor în partidele acestui bloc neoficial. Mai mult ca atât, fără ca să știe, unii lideri politici au fost implicați în structuri criminale. În consecință a suferit imaginea forțelor pro-europene în fața actorilor internaționali.

Opoziția a epuizat posibilitatea de a menține temperatura politică înaltă în țară, societatea obosită de manifestații fără rezultat, lipsa de strategie de durată și resursele limitate au impus opoziția să treacă la o strategie mai pasivă, uneori bazându-se doar pe mass-media si rețelele de socializare, ceea ce a condus la scăderea lor în sondaje.

#. Procedura de „suspendare temporară” din funcție a președintelui

La începutul anului, pe lângă mici conflicte între Guvernare și Președinție, au avut loc încercări de dialog între președintele țării, prim-ministru și președintele Parlamentului, dar deja la mijlocul anului 2017, acest conflict s-a extins, având efect negativ pentru ambele părți ale conflictului. Nici Guvernul, nici președintele nu au putut găsi un compromis pentru a uni forțele cu scopul de a evita și a rezolva unele probleme la nivel național și a salva imaginea țării la nivel internațional. Blocarea activității statului a dus la o măsură involuntară: „suspendare temporară” din funcție a președintelui RM.

#. Bloc comun PAS și DA pentru alegerile parlamentare și Aderarea lor la PPE

Încercarea de a uni forțele de dreapta înaintea campaniei electorale din 2018 oferă mai mult timp pentru rezolvarea efectelor negative ale acestui proces și de a încerca de a uni forțele de dreapta pentru coaliție după alegerile din 2018. Aderarea acestor două partide la PPE a deschis noi perspective în fața celor două formațiuni și pot influența situația legată de următoarele alegeri parlamentare.

#. Reforma administrației publice centrale și remanierile guvernamentale

Numărul de ministere a fost redus de la 16 la nouă, iar mai multe agenții, birouri, servicii și departamente au fost comasate. Mai mult de jumătate din membrii Guvernului au fost schimbați în funcții. A fost dat startul formării Guvernului tehnocrat, care va putea cât mai rapid și eficient să implementeze obiectivele stabilite de acordul de asociere cu UE.

#. Progres în reglementarea transnistreană

După ani de zile de negocieri sterile, reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol au găsit soluții de compromis și semnarea protocoalelor care vin să soluționeze problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente