/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Șoseaua de centură a Chișinăului a rămas doar o promisiune nerealizată. Urma să fie inaugurată în ianuarie 2018

missing
27 decembrie 2017, ora 18:14

Pentru prima dată, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor şi-a anunţat intenţia de a construi o centură de ocolire a municipiului Chişinău încă în ianuarie 2012. Ministrul de atunci al Transporturilor, Anatol Șalaru, declara că au fost elaborate mai multe variante de proiect și șoseaua de centură a Chișinăului va fi gata în 2015.

Cu un an înainte de data când autoritățile ar fi trebuit să taie panglica de inaugurare a centurii, succesorul lui Șalaru, ministrul Vasile Botnari a anunțat prima amânare. „Municipiul Chişinău va avea o şosea de centură până în 2017. Vrem să construim un drum de ocolire modern, conform cerințelor europene”, a dat asigurări Botnari. Potrivit oficialului, existența unei centuri a Chișinăului ar permite redirecţionarea integrală a transportului de tranzit, dar și accesul mai ușor la destinație pentru chișinăuieni, ocolind centrul orașului.

Dintr-o amânare în alta

A doua amânare a venit la începutul acestui an. În februarie 2017, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a anunțat că deși lucrările de construcție sunt demarate, inaugurarea centurii de ocolire a Capitalei va mai întârzia până în 2022. La peste zece luni de la această declarație, nu a fost construit niciun kilometru de drum. În locul în care ar fi trebuit să se regăsească primul segment de centură, au fost făcute doar săpături și lucrări de frezare a stratului de asfalt, pe o distanță de un km. Pe marginea drumului, stă abandonat un excavator lângă cele două vagonete ale companiei. Pe șantier nici țipenie de om.

3% din lucrări, executate în doi ani

De reabilitarea primului segment de 6,5 km din centura Chișinău se ocupă compania bulgară SK-13 Patstroy JSC, angajată de stat încă în septembrie 2015. Cu aproape 1,3 milioane de euro investite în fiecare kilometru, primul sector din centură urma să fie dat în exploatare în ianuarie 2018. Până acum, antreprenorul bulgar a făcut doar 3 la sută din lucrări.

„În 2017, firma nu a construit nimic, a făcut doar niște demolări a structurii rutiere existente”, confirmă și Alexandru Untilov, șef de direcție la Inspecția de Stat în Construcții.

În raportul pentru luna mai prezentat pe site-ul asd.md, beneficiarul anunța că „lipsa progresului pe șantier este pus de autorități pe seama deficitului de surse financiare, a lipsei liniei de credit disponibil și a eșecului antreprenorului de a oferi garanția bancară pentru plata avansului.Gheorghe Curmei, director general al Administrației de Stat a Drumurilor, susține totuși că pe conturile firmei bulgare, din creditul BEI, au ajuns aproape 673 de mii de euro, dar au fost efectuate lucrări de doar 200 de mii de euro.

Citește continuarea pe Anticorupție.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram