„Este o chestiune de consimțământ sexual”. O mamă vrea să fie interzisă studierea în școli a poveștii „Frumoasa Adormită”

O mamă din Marea Britanie a solicitat ca povestea „Frumoasa Adormită” să fie eliminată din studiul claselor primare, deoarece promovează un comportament sexual „inadecvat”. Sarah Hall, mamă tânără din Newcastle, vine cu argumente în favoarea interzicerii poveștii și are mulți susținători.

Sarah Hall a ridicat problema după ce fiul său de șase ani a adus acasă cartea pentru copii „Frumoasa Adormită”. Mama a spus că era îngrijorată de ce fel de mesaj transmite sărutul prințului copiilor mai mici.

Însă ea a adăugat că povestea nu ar trebui să fie complet eliminată din curriculum, ci ar putea fi folosită pentru a începe o conversație cu copii mai mari în jurul valorii de consimțământ.

Pentru Newcastle Chronicle, doamna Hall a spus: „Cred că este o chestiune specifică în povestea Sleeping Beauty despre comportamentul și consimțământul sexual. Este vorba despre a ne pune întrebarea dacă încă este relevantă, este potrivită?”

„În societatea de astăzi, nu este potrivit – fiul meu are doar șase ani, el absoarbe tot ceea ce vede și nu este ca și cum aș putea transforma aceasta într-o conversație constructivă.”

Povestea despre Frumoasa Adormită provine din povestea Soarelui, Lunii și a Taliei, scrisă de poetul italian din secolul al XVI-lea, Giambattista Basile. În povestea originală, o prințesă adoarme sub o vrajă și este violată de un împărat care o găsește în palatul ei, în timp ce vânează. Prințesa se trezește mai târziu, se îndrăgostește de rege și se mărită cu el.

Povestea a fost mai târziu adaptată la versiunea modernă, despre o prințesă blestemată de o vrăjitoare care nu este invitată la sărbătoarea nașterii ei. Blestemul spune că prințesa va muri după ce își aruncă degetul de un spin, dar o zână bună reușește să inverseze parțial vraja, astfel încât să adoarmă timp de 100 de ani. Prințesa „Sleeping Beauty” este apoi trezită din somn după ce a fost sărutată de un prinț care o descoperă în castel. Povestea a fost ecranizată într-un celebru film Disney în 1959.

Sarah Hall a spus că a fost parțial încurajată să acționeze împotriva cărții de recentele scandaluri de hărțuire sexuală.
Când a scris pe twitter despre cartea pe care fiul ei a adus-o acasă, a folosit hashtag-ul #MeToo, pe care mii de femei și bărbați l-au folosit pentru a-și împărtăși experiențele de hărțuire sexuală în urma scandalului Harvey Weinstein.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente