Este vorba de declaraţia şefei proiectului Băncii Mondiale „Reforma Climatului Investiţional în Moldova”, Lily Beghiasvili, care a fost trunchiată. În realitate, Banca Mondială a salutat limitarea imixtiunii organelor de drept în activitatea întreprinderilor, însă a recomandat ca politica de decriminalizare să fie consultată minuţios cu sectorul privat, societatea civilă şi publicul larg.

Falsul mediatic a fost descoperit de Asociaţia Presei Independente care a comparat răspunsul oficial al Băncii Mondiale cu informaţiile apărute în presa afiliată guvernării. 

„Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova încurajează măsurile adoptate de Guvern în ceea ce priveşte reducerea numărului de acte permisive şi a instituţiilor de control, precum şi adoptarea legii privind stoparea potenţialelor abuzuri ale organelor de drept asupra mediului de afaceri”, se spune în ştirea Moldpres care o citează pe Lily Beghiasvili cu următoarea declaraţie: „În general, decriminalizarea este o politică foarte bună în orice ţară şi creează condiţii favorabile pentru dezvoltarea businessului. Partenerii de dezvoltare sunt alături de voi. Vom continua să vă oferim suport”. 

Ulterior, această ştire a fost retrasă de pe site-ul agenţiei Moldpres, dar a fost preluată în ştirile difuzate de Moldova 1, la posturile TV controlate de Plahotiuc, precum şi de câteva portaluri.

Asociaţia Presei Independente a solicitat reprezentanţei Băncii Mondiale în R. Moldova să precizeze dacă această instituţie financiară internaţională susţine procesul de decriminalizare a infracţiunilor economice la modul general sau, în mod particular, susţine iniţiativa prezentată de Ministerul Justiţiei. Instituţia a precizat că salută iniţiativa, însă ea trebuie consultată cu publicul larg. 

„Grupul Banca Mondială susţine eforturile Guvernului Moldovei în combaterea corupţiei, îmbunătăţirea climatului investiţional şi a mediului de afaceri. În acest sens, împreună cu alţi parteneri de afaceri, noi salutăm iniţiativele legislative menite să limiteze imixtiunea organelor de drept în activitatea întreprinderilor. Totuşi, astfel de iniţiative, întotdeauna necesită a fi consultate minuţios cu sectorul privat, societatea civilă şi publicul larg. Preocupările majore, apărute pe durata acestor consultări, trebuie luate serios în consideraţiune”, se spune în răspunsul reprezentanţei Băncii Mondiale pentru API, menţionându-se că trebuie interpretată această poziţie a Băncii Mondiale, şi nu ceea ce a apărut în presă.

Larisa Manole, redactoră-şefă a Agenţiei de stat „Moldpres” a declarat pentru API că ştirea a fost preluată de pe un portal informaţional fără indicarea sursei şi verificarea veridicităţii citatului atribuit oficialului Băncii Mondiale. „În acest context, am decis retragerea ştirii ca fiind neconformă cu art. 2.3 al Codului deontologic privind asigurarea acurateţei informaţiilor. Este un caz regretabil, asupra căruia toţi cei responsabili au fost atenţionaţi”.

Precizăm că mai multe organizaţii ale societăţii civile au cerut Guvernului şi Ministerului Justiţiei să retragă proiectul de lege privind decriminalizarea infracţiunilor economice şi să creeze un grup de lucru reprezentativ pentru a elabora soluţii legislative pentru problemele reale cu care se confruntă mediul de afaceri.