ANSA; Recomandări împotriva riscului de procurare și consumul de produse alimentare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor vine cu unele sfaturi și recomandări pentru protejarea consumatorilor împotriva riscului de a cumpăra și consuma produse alimentare.

La cumpărarea produselor alimentare din magazine ţineţi cont de următoarele sfaturi.

. verificaţi data fabricării şi termenii de valabilitate a produsului şi aspectul produsului;

. verificaţi lista ingredientelor;

. verificaţi dacă este respectată temperatura la care trebuie depozitat produsul alimentar in magazin, respectaînd şi dumneavoastră această temperatură acasă;

. nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune;

. nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate.

. produsele culinare gata pentru consum, al cărui termenul de valabilitate este limitat (salate, pîrjoale, prăjituri, etc.) trebuie să fie insoţite cu informaţie suplimentară (ora finisării procesului tehnologic)

Unităţile de alimentaţie publică sînt obligate, la solicitarea consumatorilor, se ofere posibilitate acestora de a verifica cantitatea şi greutatea preparatelor culinare şi a mărfurilor procurate de ei, precum şi conformitatea produsului vîndut (seviciului prestat) cu cerinţele documentaţiei normative.

În evitarea intoxicaţiilor alimentare, în perioada estivală, fiţi atenţi la regimul termic de păstrare a produselor, durata expunerii produselor pe masă. Unele produse, cum ar fi salatele cu dressing (sos), produsele din peşte, sunt foarte perisabile la temperaturi ridicate şi în condiţii neadecvate. Insistaţi ca administraţia localului să asigure sala de consumaţie cu regimul termic adecvat (aprovizionarea cu aer condiţionat).

. Păstrarea produselor în condiţii casnice.

. Păstraţi produsele alimentare la temperaturi indicate de către producător. Orice creştere de temperatură provoacă creşterea microbiană şi reduce durata de viaţă a unui produs: un produs bun şi sănătos poate să devină un produs riscant. Într-un frigider temperatura este rar uniformă. De asemenea, atunci când puneți mâncarea în frigider sau congelator nu înghesuiți atât de strâns pungile (recipientele) încât aerul să nu poate circula.

. Mențineți aparatele la temperaturile corespunzătoare. Mențineți temperatura frigiderului la sau sub 4°C. Temperatura de congelare trebuie să fie minus 18° C. Verificați temperatura periodic cu ajutorul termometrului.

. Verificați modul de stocare a alimentelor și condițiile de depozitare pe etichete.

. Ambalaţi separat alimentele crude şi alimentele gătite cu hîrtie de aluminiu sau folie alimentară.

. Scoateţi ambalajul din plastic sau de carton, doar dacă indicaţiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figurează pe ambalajul care se afla în contact cu produsul.

. Nu lasăţi prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.

. Aşezaţi pe rafturi puţin mai în faţă produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.

. Plasaţi resturile alimentare în ambalaje ermetice şi consumaţi-le cît mai repede cu putinţă.

. Evitaţi consumul produselor culinare(salate, etc.) cu aspect exterior suspicios.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...