Dacă iese din Uniunea Europeană, Polonia riscă falimentul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O ieşire a Poloniei din Uniunea Europeană, aşa cum cer grupurile naţionaliste, ar însemna falimentul ţării, scrie publicaţia britanică „Express”. Economia poloneză este „atât de dependentă de UE”, încât nu va face faţă unei desprinderi în stil Brexit.

„De aderarea la Uniunea Europeană, 140 de miliarde de euro au intrat în Polonia , în timp ce aceasta a contribuit cu aproape 46 de miliarde de euro la bugetul Uniunii”.

„Polonia primeşte cei mai mulţi bani. Germania şi ţările care gândesc la fel ca ea susţin că următorul buget ar trebui să condiţioneze finanţarea de respectarea valorilor UE. Însă această ameninţare s-ar putea să-i alarmeze pe politicienii PiS mai puţin decât îşi imaginează unii europeni din Vest. L-am auzit pe Mateusz Morawiecki, noul premier polonez, declarând că el s-ar bucura de o asemenea şansă de a vindeca dependenţa economiei poloneze de subvenţiile UE”, mai noteaza Financial Times.

UE a anunţat că lansează procedura de activare a Articolului 7 din tratatul de la Lisabona, dar finalul poveştii este deja cunoscut: dat fiind dreptul de veto al Ungariei, Polonia nu va ajunge să fie pedepsită.

În acest context, „mai multe capitale intenţionează acum să se concentreze pe calea financiară”. Reducerea pachetul fondurilor europene „ar fi cu siguranţă o pedeapsă pe care Varşovia ar simţi-o din plin”, astfel dovedindu-se mai eficace decât un Articol 7, probabil inaplicabil.

În exerciţiul 2014-2020, Polonia a primit 73 miliarde de euro – asta fără a ţine cont de sumele virate prin politica agricolă.

Proiectul este, în orice caz, discutat în ultimele săptămâni. Iar dezbaterea privind bugetul pentru perioada 2020-2026, deci, după Brexit, ar putea oferi o bună ocazie”, scrie şi „Le Monde”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...