/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Doar în perioada sărbătorilor demnitarii își amintesc de ei. Beneficiarii unui azil din Chișinău au primit de la Guvern mandarine, suc și bomboane

missing
26 decembrie 2017, ora 18:05

Din politețe, oamenii s-au bucurat de cadouri. Din cauza lipsurilor și a condițiilor inumane în care trăiesc, beneficiarilor nu le prea arde a sărbătoare. Au profitat de prezența jurnaliștilor la azil ca să se plângă din nou.

„Este o oarecare atenție. Ne-au spus că degrabă o să ne dea apă, dar deocamdată așteptăm. Până când doar vorbe”.

„În alimentația timp de o săptămână sunt diferite tipuri de terciuri. – Pe apă? – Ei, uneori, dacă au lapte, pun și un pic de lapte. Pun și alte produse, dar astea sunt mai rar”.

„Aici se fură tare. Eu am rămas cu pielea. Mi-au luat și cinci perechi de ochelari, pe care i-am cumpărat câte 250, și pe acelea mi le-a luat”.

„Ei cum, rar își aduc aminte de noi. Ne promit marea și sarea, dar rezultat. Lame de bărbierit trebuie să le cumpăr eu singur”.

Unii nu s-au grăbit să-și primească pachetul de la premier. Au preferat să stea afară pe prag.

„Eu azi nu am fost la concert acolo. Acolo era aglomerație și nu am intrat, am evitat”.

Cadourile de la Guvern au fost aduse de o delegație a Ministerului Sănătății, însoțită de Fanfara Poliției de Frontieră.

În timpul ceremoniei de înmânare a coletelor cu bunătăți de la Guvern, una din angajatele azilului a răbufnit și a vorbit în numele tuturor beneficiarilor. Ea s-a plâns că, deoarece locuiesc la azi, statul le ia 75 la sută din pensia pe care ar trebui să o primească, iar banii care le rămân nu le ajung nici pentru strictul necesar.

„Am mai vrea să cumpărăm ceva, dar cu 25% nu e posibil. Din partea tuturor, cred că sunt de acord toți, vă rugăm să ne ajutați, să mișcăm carul din loc, să primim cele 50 de procente din pensie”.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății a menționat că a fost creată o comisie pentru elucidarea problemelor de la azil și ne-a asigurat că va „ține problema sub control”.

„Avem raportul final, foarte curând vom veni cu concluzii. Sunt lucruri regretabile care s-au întâmplat. M-am autosesizat la calitatea alimentației, serviciilor medicale și o spun foarte ferm că o să țin control personal acestor lucruri”, susține Boris Gîlca, secretar de stat MSMPS.

Directorul azilului a fost suspendat din funcție îndată după ce Curtea de Conturi a depistat mai multe nereguli la azil. Pe perioada anchetei, șef interimar al azilului, conform ordinului Ministerului a fost numită medicul-șef al instituției. Aceasta ne-a asigurat că unele schimbări deja s-au făcut în instituție.

„Noi controlăm zilnic toată marfa, toate produsele pe care le primim. Ce am putut să rezolvăm astea sunt problemele legate de obiectele sanitare, lumina”, susține Marina Nemov, șef interimar al azilului.

Rezultatele finale ale anchetei interne vizând situația de la Azil vor fi făcute publice peste 3 zile.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram