Igor Dodon a acordat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Președintele Igor Dodon a acordat cea mai înaltă distincţie de stat „Ordinul Republicii” Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” cu prilejul împlinirii a 200 ani de la fondarea instituției.

„Din 1817, pe parcursul a două secole Spitalul a devenit cea mai importantă instituție medico-sanitară publică din Republica Moldova,în care au fost salvate viețile a sute de mii de cetățeni, dar și principalul centru de formare și instruire a cadrelor”, se arată în mesajul de felicitare a președintelui.

Șeful statului a menționat că, în prezent instituția oferă servicii medicale înalt specializate conform standardelor internaționale, fiind implementate metodologii moderne și continuu actualizată baza tehnico-materială. Or, prestigiul și valoarea Spitalului Clinic Republican se datorează echipei medicale care de-a lungul anilora acumulat competența profesională necesară și s-a dedicat cu abnegație și responsabilitate obligațiilor întru dăruirea speranțeicelor suferinzi.

Spitalul Clinic Republican este prima instituţie medicală din Basarabia, la construcţia căreia au participat cu donaţii şi locuitorii oraşului Chişinău.A început să funcţioneze la sfârşitul anului 1817. Deschiderea oficială a avut loc la 26 decembrie.

Prima clădire a spitalului municipal era un bloc cu 1,5 etaje, în care funcţionau 5 saloane cu 36 de paturi pentru bolnavi cu patologii terapeutice, chirurgicale şi ginecologice. Personalul acorda de asemenea asistenţă ambulatorie.

În 1842, pentru necesităţile crescînde ale spitalului, a fost construită o clădire nouă, ceea ce a permis extinderea activităţii lui, urmînd ca aici să fie organizate secţii specializate de terapie, chirurgie, oftalmologie şi venerologie.

Actualmente, Spitalul Clinic Republican dispune de 795 de paturi, în cadrul lui funcţionează 20 secţii spitaliceşti. Este bază clinică a 12 catedre şi cursuri de perfecţionare ale USMF “Nicolae Testemiţanu” şi, în colaborare cu profesorii universitari, poate acorda servicii de cel mai înalt nivel al medicinii moderne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.