Nemulțumită de sinteza Kroll 2, Platforma DA îndeamnă la reluarea protestelor masive

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr cere tragerea la răspundere penală a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Anatol Arapu și Oleg Efrim, ca persoane care au promovat și au contrasemnat hotărârea Guvernului din 7 noiembrie 2014, care a permis „furtul miliardului”, și a funcționarilor BNM, CNA și SIS, responsabili pentru supravegherea activității băncilor pe parcursul anului 2014. Totodată, formațiunea propune întregii societăți civile și populației reluarea protestelor masive pentru a cere publicarea integrală a raportului Kroll 2, finalizarea procesului judiciar împotriva lui Ilan Șor și anularea legii privind punerea pe umerii cetățenilor a miliardului furat. Asta după ce, Banca Națională a făcut publică doar o sinteză a raportului.

„Sinteza Raportului Kroll 2, publicată tocmai în preajma sărbătorilor de iarnă „pentru a-i minimaliza impactul”, înșeală așteptările cetățenilor interesați, atât prin costurile suportate și omisiunea unor faze importante ale furtului secolului, dar în principal prin faptul că nu dezvăluie beneficiarii reali ai devalizării sistemului bancar al țării noastre”, susține Platforma DA într-o declarație făcută publică în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

După cum a menționat liderul PPDA, Andrei Năstase, această sinteză „selectivă” nu face decât „să întărească doar câteva concluzii importante făcute și pe baza Raportului Kroll 1, publicat de guvernare sub presiunea protestelor masive organizate de Platforma Demnitate și Adevăr”. Și anume faptul că Ilan Șor este „unealta principală a beneficiarului celei mai mari crime economice din istoria Moldovei”, iar „jaful secolului a fost protejat și stimulat la cel mai înalt nivel de stat”, toate operațiunile având loc „pe fundalul inacțiunii totale a Băncii Naționale, a Centrului Național Anticorupție, a Procuraturii Generale și a Serviciului de Informații și Securitate, partajate politic, subordonate PD sub controlul personal al lui Vladimir Plahotniuc”.

„Această crimă fără precedent nu ar fi fost posibilă fără înțelegerea criminală interoligarhică a întregii clase politice realizată de șefii partidelor aflate la guvernare, care în perioada respectivă controlau oficial și neoficial toate instituțiile publice din țară, cu complicitatea așa-zisei opoziții parlamentare”, se arată în declarație.

Astfel, „având în în vedere că, contrar intereselor populației, Guvernarea Plahotniuc-Filip a obligat cetățenii să recupereze în sumă aproape dublă banii furați din sistemul bancar pe baza unor crime comise de politicieni și funcționari de rang înalt din guvernele precedente, anchetele penale sunt mușamalizate până în prezent, iar guvernarea face tentative de decriminalizare a infracțiunilor economice, Platforma DA:

1. îndeamnă procurorii onești să inițieze urmărire penală pe marginea elaborării și aprobării Hotărârii Guvernului nr. 938 din 7 noiembrie 2014, care a facilitat devalizarea sistemului bancar, cu tragerea la răspundere a lui Andrian Candu, Iurie Leancă, Dorin Drăguțan, Anatol Arapu și Oleg Efrim (în calitate de persoane care au promovat și au contrasemnat acest act normativ) și a funcționarilor Băncii Naționale, CNA și SIS, responsabili pentru supravegherea activității băncilor și securitatea economică pe parcursul anului 2014;

2. propune întregii societăți civile și populației reluarea protestelor masive în vederea:

– obținerii de la guvernare a publicării complete a Raportului Kroll 2, inclusiv a capitolelor despre beneficiarii reali ai jafului secolului;

– finalizării cât mai urgente a procesului judiciar împotriva lui Ilan Șor cu deschiderea tuturor ședințelor Curții de Apel, precum și pornirii unui real proces de urmărire penală și sancționare a beneficiarilor furtului cu recuperarea neîntârziată de la aceștia a miliardelor furate;

– anulării legii privind achitarea din banii cetățenilor a circa 25 mlrd. lei în contul acoperirii garanțiilor de stat, oferite de către guvernele Leancă și Gaburici”.

Nu în ultimul rând, Platforma Demnitate și Adevăr a reiterat angajamentul său plenar privind adoptarea după accederea la putere a Legii lustrației extinse vizând judecătorii, procurorii, funcționarii de rang înalt și politicienii corupți implicați în furtul și spălarea a zeci de miliarde de dolari, cu aplicarea față de aceștia a mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite ilicit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...